ŠTA SVE ČUVA UMETNIČKA GALERIJA U KRUŠEVCU: Veliki stvaraoci poklanjali su vredna dela

S.BABOVIĆ

17. 05. 2023. u 08:18

VIŠE od 70 vrednih dela nalazi se u zbirci Umetničke galerije u Kruševcu, a među njima, brojne radove poklanjali su veliki umetnici.

ШТА СВЕ ЧУВА УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА У КРУШЕВЦУ: Велики ствараоци поклањали су вредна дела

Foto: S.Babović

Šta sve čuva ova institucija, može da se vidi na jedinstvenoj izložbi pod nazivom „Akvizicije“ 2017-2022, koja će biti otvorena sve do 20.juna. U postavci su pokloni, ali i otkupi umetničkih dela, koja su za zbirku Umetničke galerije pribavljena tokom poslednjih pet godina.

Među izloženim radovima biće i sedam dela Olge Vujadinović-Blažek.

Čak 17 dragocenih grafika i 42 slike poklonio je prošle godine veliki Božidar Džmerković.

-Formiranje zbirke započeto je već pri ustanovljenju Umetničke galerije, otvorene 27. januara 1962, pre svega, od radova koji su bili deo fonda Muzeja, pod čijim je okriljem radila u prvoj deceniji, sa jasno utvrđenim konceptom izložbi i politikom otkupa-napominje istoričar umetnostimuzejski savetnik Biljana Grković,koja je i kustos zbirke.-

U postavljenim okvirima i u zavisnosti od izložbenog programa kao osnovnog oblika novih akvizicija, nastavljeno je upotpunjavanje zbirke i u periodu od 1971. do 1991. kada Galerija delatnost obavlja kao samostalna ustanova.

Zbirka je i posle 1991.godine nastavila da se obogaćuje prateći pre svega savremenu umentičku produkciju,kao i likovnu scenu Kruševca i regiona.U okviru postavke, moći će da se vide i pokloni kruševačkih umetnika i dela pribavljena uz podršku Ministarstva kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024