IZ LAGOSA U ĐARDINE: Rad koji će Srbiju predstavljati na Bijenalu, inspirisan angažovanjem naših arhitektekata u Africi

M.A.K.

14. 03. 2023. u 17:00

PREDSTAVNICI Srbije na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji (od 20. maja do 26. novembra), Iva Njunjić i Tihomir Dičić u februaru su posetili Nigeriju, kako bi se bliže upoznali sa objektom Međunarodnog sajma u Lagosu, građenim sredinom sedamdesetih, prema projektu koji je osmislio i vodio Zoran Bojović.

ИЗ ЛАГОСА У ЂАРДИНЕ: Рад који ће Србију представљати на Бијеналу, инспирисан ангажовањем наших архитектеката у Африци

Privatna arhiva

Upravo ovo zdanje čini okosnicu njihovog rada "U refleksijama", koji će biti izložen u Paviljonu "Srbija" u Đardinima.

Sadržaj izložbe ovog autorkog tima zasniva se na svojevrsnoj anatomiji Međunarodnog sajma u Lagosu, a posetioci će se, obilazeći postavku, naći u elipsi, svojevrsnoj vremensko-prostornoj mapi.

- Od početka nam je privukao pažnju jedinstven period u prošlosti, kada su arhitekte iz naše sredine bile u prilici da oblikuju prostore širom sveta - ističu atori.

Iz tog razloga projekat "U refleksijama" usmerava pažnju na arhitekturu kreiranu kroz međunarodnu saradnju, posmatrajući je kao potencijal i resurs za budućnost. Autori podsećaju i da je od jugoslovenskih preduzeća najveću građevinsku delatnost na globalnom jugu, od šezdesetih godina prošlog veka, imao beogradski Energoprojekt, gradeći kroz međunarpodnu saradnju kongresne centre, hotele, aerodrome i međunarodne sajmove...

- Ovi projekti upisali su afričke gradove na globalnu mapu nakon perioda kolonizacije - naglađavaju naši predstavici na Bijenalu, dodajući da je tadašnja jugoslovenska arhitekta delovala u duhu nesvrstanosti, a da su projekte pratile i analize lokalne kulture, ankete sa lokalnim stanovništvom i implementacija znanja stečenih na licu mesta.

Tako je Međunarodni sajam u Lagosu, nekada bio sastajalište posetioca Svetske izložbe, a danas je, kako su se uverili Iva Njunjić i Tihomir Dičić, prilikom posete Nigeriji, mesto koje grad pritiska težinom narasle demografske strukture. U poslednjih 20 godina, društvene promene su preoblikovale ovo zdsanje iz internacionalnog sajma u haotični hipermarket. "Opasanano" je neurednim barakama, ali sajamske hale još opstaju, sa arhitekturom koju je potrebno ponovo čitati.

Komesar Srpskog paviljonaje Slobodan Jović, a izložbu u Veneciji će realizovati Muzej primenjene umetnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije. Rad "U refleksijama" na konkursu je izabrao žiri u kome su bili Biljana Jotić, Dubravka Đukanović, Jelena Ivanović Vojvodić, Miljana Zeković, Snežana Vesnić, Ana Đurić i Jelena Mitrović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!