POVELJA MIHAILOVIĆU: Dodeljeno priznanje za negovanje Srpskog jezika

J. SIMIĆ

30. 11. 2022. u 12:22

OSLANjAJUĆI se na magiju govornog jezika, pisac Dragoslav Mihailović u svom opusu, a ponajviše u romanima "Kad su cvetale tikve" i "Petrijin venac," umnogome je doprineo negovanju srpskog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti.

ПОВЕЉА МИХАИЛОВИЋУ: Додељено признање за неговање Српског језика

Dragan Stanić, Milica i Branislav Mihailović, Foto B. Lučić

U znak zahvalnosti, Matica srpska u Novom Sadu juče je velikom piscu dodelila svoju visoko vrednu Povelju za negovanje srpske jezičke kulture, ustanovljenu pre deset godina.

Priznanje u ime svog oca, koji je sredinom ovog meseca proslavio 91. rođendan u ne baš najboljem zdravstvenom stanju,primili su glumica Milica i slikar Branislav Mihailović.

- Našeg oca ova nagrada je veoma usrećila. Zamolio je da prenesemo njegovu zahvalnost Matici, svom prvom izdavaču, koja je imala smelosti da objavi njegovu prvu zbirku pripovedaka "Frede, laku noć" i to u vreme kada je bio nepoznat pisac a pritom i Golootočanin - kazala je Milica Mihailović.

Foto A. Stevanović

Matičin žiri Isidora Bjelaković, Veljko Brborić, Mato Pižurica, Rada Stijović i predsednik Matice srpske Dragan Stanić, nagradio je i Nedeljka Bogdanovića za ukupni doprinos srpskoj lingvističkoj nauci i Manifestaciji "Dani srpskog duhovnog preobraženja" iz Despotovca predvođenoj akademikom Zlatom Bojović za trodecenijsku istrajnost u negovanju srpskog jezika, kulture i duhovnosti.

Profesor Bogdanović, sprečen bolešću da lično preuzme nagradu, poslao je pismo u kojem je naveo da "kada bih mogao,pozlatio bih Povelju i vratio je Matici jednako zadovoljan i onim što sam dobio i onim što sam dao". Posthumno je nagrađen Petar Mišković, srpski pisac iz Budimpešte, koji je preminuo prošle godine. Njegovo književno delo, kako je istakao Stanić, karakteriše jezičko i stilsko obilje kakvo se sreće samo kod izuzetnih, kulturološki čvrsto utemeljenih i kreativno razigranih pisaca našeg doba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a