BEČKI VALCER NA "MESTU ZLOČINA": Na "Tamburica festu" i orkestar "Johan Štraus" iz Linca

S. BAJIĆ

13. 06. 2022. u 10:52

PETNAESTI jubilarni "Tamburica fest 2022", koji će biti održan od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada, sasvim je izvesno, proteći će i u raskošnim tonovima klasične muzike.

БЕЧКИ ВАЛЦЕР НА МЕСТУ ЗЛОЧИНА: На Тамбурица фесту и оркестар Јохан Штраус из Линца

Foto N. Stojanović

Pored tamburaške promenade, revije mladih tamburaša, tradicionalnog "ukrštanja tambura" orkestara iz zemlje i inostranstva, takmičenja na Tamburaškoj mondoviziji i već najavljenog spektakularnog koncerta Tamburaške filharmonije, posebni gosti biće članovi orkestra "Johan Štraus" iz Linca. Čuveni orkestar iz Austrije, ovogodišnje "zemlje prijatelja" "Tamburica festa", nastupiće treće festivalske večeri, u subotu, 20. avgusta na, kako organizatori očekuju, radost svih ljubitelja umetnosti i čuvara tradicije.

- "Tamburica fest" je u kategoriji kulturne diplomatije, pored Rusije, Kine, Mađarske, Italije i Turske, dobila još jednu "zemlju prijatelja", Austriju, čiji je glavni grad Beč i centar kulture. To podrazumeva da će saradnja biti nastavljena i narednih godina, a svi znamo da će orkestar "Johan Štraus" iz Linca upriličiti nesvakidašnji umetnički doživljaj u Novom Sadu koji ove godine nosi titulu Evropske prestonice kulture - kaže dr Jovan Pejčić, direktor "Tamburica festa".

On potvrđuje da je saradnja dogovorena sa dr Adrijanom Fajksom, atašeom za kulturu i direktorom Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Dr Jovan Pejčić, Foto N. Stojanović

Motiv da se publici u srcu Novog Sada predstavi čuveni orkestar iz Linca, organizatori su potražili u istorijskim činjenicama po kojima je kompozitor Johan Štraus Mlađi, svoju karijeru započeo upravo u Novom Sadu, gde je 1847. godine održao svoj prvi veliki koncert, a par godina kasnije poneo epitet svetske zvezde.

- Legenda kaže da je najpopularnija i najizvođenija kompozicija "Na lepom plavom Dunavu", nastala pre 155 godina u velelepnom dvorcu koji je 1777. godine izgradio grof Andraš Hadik u Futogu, gde se danas nalazi Poljoprivredna škola. Johan Štraus Mlađi je 1847. godine tu bio gost grofa Koteka, čija je porodica preuzela dvorac i po čijem je imenu danas poznat. Prema priči, inspirisan prirodnim lepotama, upravo tu je postavio prve note i osnove čuvenog "Dunavskog valcera" koji je premijerno izveden 15. februara 1867. godine. Plan je da naše ugledne goste iz Austrije, članove orkestra, povedemo u Futog da zajedno posetimo "Kotekov dvorac", mesto nastanka legendarne kompozicije- kaže dr Pejčić.

Kotekov dvorac" u Futogu, Foto G. Mulić

NASTUP I U SOMBORU

ORKESTAR "Johan Štraus" iz Linca, samo dan posle koncerta u centru Novog Sada, održaće i koncert u Somboru, takođe u organizaciji "Tamburica festa".

- Kulturološka misija "Tamburica festa" je da čuva i širi tradicionalne, istinske vrednosti, što činimo već 15 godina. Naša želja je da, s obzirom na to da Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture, u nedelju, 21. avgusta počastimo nesvakidašnjim celovečernjim koncertom i žitelje Sombora, grada fijakera, zelenila i kulture - kaže dr Pejčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba