APLAUZI ZA "NITRAM" I DEVLINA: Dodelom nagrada i koncertom filmske muzike večeras je spuštena zavesa na jubilarni, 50. Fest (FOTO)

A. POPADIĆ

06. 03. 2022. u 22:07

URUČENjEM nagrada ali, i počasnog "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti koje je u Kombank dvorani primio poznati američki reditelj, producent i scenarista Din Devlin, večeras je spuštena zavesa na jubilarni, 50. Fest.

АПЛАУЗИ ЗА НИТРАМ И ДЕВЛИНА: Доделом награда и концертом филмске музике вечерас је спуштена завеса на јубиларни, 50. Фест (ФОТО)

Foto Igor Marinković

Održan u složenim okolnostima, kako pandemije tako i sukoba u Ukrajini, Fest je ipak zadržao visok nivo i dokazao da je festival koga publika voli. A jedan od onih čije filmove publika širom sveta i te kako voli je i najnoviji laureat "Pobednika", Din Devlin, koji je kao scenarista ili reditelj potpisao neke od najvećih hitova, poput "Godzile", "Dana nezavisnosti", "Zvezdane kapije", "Univerzalnog vojnika", "Geostorma"... a danas se i lično zahvalio Beogradu i Srbiji.

- Kada su mi kazali da ću dobiti ovu nagradu bio sam počašćen, ali i iznenađen. Jer, filmove i TV serije koje ja radim nisu pravljeni da bi dobijali nagrade ili pohvale kritičare, njihova jedina namena je da budu dobra zabave za publiku, da moji gledaoci mogu da se na sat-dva odmaknu od svakodnevice svog života. Najveća nagrada su mi bili obični ljudi koji su gledali moje filmove i serije i prilazili mi da kažu šta su im oni značili - kazao je Devlin koji je u tandemu sa rediteljem Ronaldom Emerihom bio nezaustavljiv.

- U Srbiji radim već četiri godine, za to vreme smo snimali seriju, a potom i igrani film. Uskoro počinjemo snimanje nove serije koja će nas, nadam se, držati ovde još mnogo godina. Ne mogu dovoljno da vam se zahvalim na fantastičnom, toplom i srdačnom prijemu i podršci koju sve ove vreme dobijamo ovde. Zato mi ova nagrada znači mnogo više nego što mogu da izrazim - poručio je novi laureat Festa.

Poznati srpski glumac i producent i predsednik žirija Glavnog takmičarskog programa 50. Festa Miloš Biković podsetio je na teške okolnosti koje su pratile jubilarni Fest, ali i naglasio da su filmovi u konkurenciji bili vrhunskog kvaliteta.

- Kada imate mnogo više filmova u izboru koji su zaslužili nagrade od nagrada, onda kakvu god odluku da donesete ona ne može da bude apsolutno pravična. A mi smo imali takvu situaciju i to u vreme kada se, nažalost, umetnici cenzurišu i zabranjuju, kada se iz nekog razloga zabranjuju i mačke. Apsurdno je i tragično ovo vreme u kojem živimo. Zabranjivati mačke je besmisleno, ali zabranjivati i cenzurisati umetnike je opasno. Nadam se da su ovih nekoliko dana Festa, ove oaze slobode i mogućnosti da se govori i komunicira, i vama bili dragoceni, koliko i nama u žiriju - poručio je Biković.

Pobednikom jubilarnog izdanja festivala, odnosno, najboljim filmom u Glavnom takmičarskom programu proglašen je psihološki triler "Nitram" Džastina Kurcela.

- Počastvovan sam i srećan što je "Nitram" proglašen najboljim filmom na Festu. Žao mi je što nisam sa vama, ali trenutno u Australiji snimam novi film. Čast je biti prepoznat i nagrađen na jednom ovako prestižnom festivalu - poručio je Kurcel publici preko video-bima.

Za ulogu naslovnog junaka, Nitrama, priznanje Festa "Beogradski pobednik" za najbolju mušku ulogu dobio je Kejleb Laundri Džouns.

Makedonska rediteljka Dina Duma dobila je nagradu za režiju tinejdžerske drame "Sestre".

- Priča o ovom filmu počela je pre četiri godine baš ovde, u okviru programa Fest Forward i drago mi je što se na ovakav način završila. Nagradu posvećujem mojim fantastičnim glumicama i ekipi filma - poručila je Duma sa bine u Kombank dvorani.

Priznanje za najbolji scenario u Glavnom takmičarskom programu Festa dobili su Ivan Atal i Jael Langman za film "Optužba" (u režiji Ivana Atala). "Beogradskog pobednika" za najbolju žensku ulogu dobila je glavna glumica iz pomenutog Atalovog filma Suzan Žuane, a isto ostvarenje dobilo je i nagradu žirija Fedeora za najbolji film u internacionalnoj selekciji.

- Drago mi je što smo, pre svega, bili pozvani na Fest, na festival sa velikom tradicijom, to je našoj ekipi mnogo značilo. Hvala vam što ste nas divno ugostili i hvala na ovoj divnoj nagradi - poručila je nagrađena rediteljka u snimljenoj izjavi.

Žiri je dodelio i "Posebno priznanje" ruskom reditelju Alekseju Germanu mlađem za film "Kućni pritvor" koji se, putem video poruke zahvalio publici i žiriju i izrazio žaljenje što je "iz razumljivih okolnosti morao da vrati već kupljenu kartu za Beograd".

Producentkinja Vanja Vuksanović sumirala je 50. Fest kroz brojke: tokom 10 dana festivala održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, a u Beograd je došlo 116 gostiju. Zaključno sa 5. martom prodato je 52.000 ulaznica, što su organizatori ocenili kao ogroman uspeh imajući u vidu sve otežavajuće okolnosti koje su pratile veliki jubilej.

- Ovaj Fest nije bio granica naših sposobnosti ali jeste mera naših mogućnosti u ovim okolnostima - poručio je gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa Ivan Karl.

Završne večeri publika je uživala u reviji filmske muzike kompozitora Džona Vilijamsa, i u čuvenim melodijama iz "Harija Potera", "Ratova zvezda", "Supermena"... u izvođenju Simfonijskog orkestra RTS.

PRIZNANjE ZA "HEROJE" I "STRAHINjU"

GLAVNU nagradu programa Fest fokus žiri je dodelio filmu "Svet posle nas" reditelja Lude Bena Salah-Kazana, dok je "Specijalno priznanje" dobio film "Heroji" reditelja Gorana Nikolića. "Politikina" nagrada "Milutin Čolić", po jednoglasnoj odluci žirija, otišla je u ruke Stefana Arsenijevića za film "Strahinja Banović", dok je priznanje "Nebojša Đukelić" dobio Dušan Milić za "Mrak".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture