OKRUGLI STO "DOSITEJ U BEOGRADU": U Dositejevom domu razgovor o prosvetitelju i evropejcu

D.B.M.

27. 10. 2021. u 15:26

SLEDEĆI svoje programske zadatke i ciljeve, Zadužbina "Dositej Obradović" organizuje prvi put uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda poseban program "Dositej u Beogradu".

ОКРУГЛИ СТО ДОСИТЕЈ У БЕОГРАДУ: У Доситејевом дому разговор о просветитељу и европејцу

Arsa Todorović

On ima za cilj da u "Danima evropske baštine" više govorimo o velikom prosvetitelju, našem velikom evropejcu Dositeju, koji je pre dve stotine godina u Beograd doneo mnoge ideje prosvećene Evrope svoga doba. Razvojem škola, obrazovanja, štamparija, biblioteka, osnivanjem i uređenjem države, ministarstava i slično, Beograd i Srbija su dobili prve obrise grada i države, po ugledu na tadašnju Evropu.

Setiti se Dositeja, njegovog dela, poruka koje nam je ostavio, znači promovisati današnji Beograd, sa bogatom istorijskom baštinom, još više ga učiniti poznatim i privlačnim za sve goste iz zemlje, dijaspore i inostranstva, koji bi baš tu na tvrđavi, na ulicama, na licima stare arhitekture i spomenika čitali šta je sve Beograd bio, ko je u njemu tragove ostavio, šta je doneo i kakvim želimo da ga vidimo. Na nama je da stare stranice ponovo otvorimo, učinimo ih svima poznatim i dostupnim, jer one svedoče o autentičnosti, samosvojnosti i trajanju.

U Dositejevom domu sutra (četvrtak) će govoriti Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, prof. dr Dušan Ivanić, predsednik UO Zadužbine, prof. dr Jovan Pejčić, Branislava Jordanović, nekadašnji direktor Pedagoškog muzeja, prof. dr Vojislav Jelić, prof. dr Dragan Simeunović dr Duško Babić, direktor Srpske književne zadruge, Eliana Gavrilović, kustos Muzej Vuka i Dositeja i Mirjana Dragaš, upravnik Zadužbine "Dositej Obradović".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna