PONOVO RASKOL U ULUS: Dugogodišnji konflikti u udruženju poslednjih dana ponovo eskalirali

M. MIRKOVIĆ

28. 07. 2021. u 07:00

SUKOBI i raskoli, te bezakonje, što sve zajedno godinama urušava Udruženje likovnih umetnika Srbije i ugled te institucije, ali i ozbiljno dovodi u pitanje samo njeno funkcionisanje pa i postojanje - ovih dana je ponovo kulminiralo kroz čitav niz saopštenja "struje nezadovoljnika".

ПОНОВО РАСКОЛ  У УЛУС: Дугогодишњи конфликти у удружењу последњих дана поново ескалирали

Foto P. Milošević

Najpre se Upravni odbor izabran 2019. oglasio obaveštenjem da je Mirjana Denkov Mraović (predsednica UO koji je prethodio njihovom) iz knjige privrednih registara obrisala dosadašnje zastupnike - Vojislava Klačara i Radivoja Markovića, te na osnovu rešenja APR postala jedini zastupnik ULUS. Dan potom oglasili su se i tvrdnjom da je rad udruženja onemogućen, računi blokirani, pečat i delovodna knjiga van prostorija udruženja, a projekti dovedeni u pitanje - rečju, da je, kako su sami nešto "prejako" formulisali, u udruženju izvršen "puč".

Vajar Radivoje Rade Marković koji je, uz Klačara, obrisan sa liste zastupnika ULUS, nada se nekakvom legalnom i mirnom rešenju - leku koji bi mogao razrešiti nastali "pravni čvor", kako naziva situaciju u kojoj su se našli nakon što je sud na osnovu "proceduralnih grešaka" poništio kako skupštinu iz 2013, tako i onu iz 2019:

- Skupštini iz 2013. (kada je smenjen pređašnji, a sad ponovo aktuelni UO) prisustvovalo je, ako se ne varam, 127 ljudi, no uspeli su da je ospore zbog toga što je od toga 85 članova bilo aktivno, odnosno platilo članarinu. Poslednjoj skupštini krajem 2019. prisustvovalo je čak 178 aktivnih članova odreda. Iako tada odabrana tela pa i naš UO imaju pun legitimitet, Mirjana Denkov uspela je da nas obriše, i to na osnovu rupa u statutu uspeva da se predstavi kao legalno.

Mirjana Denkov, Foto Arhiva

Slikar Miroljub Filipović Filimir, jedan od troje umetnika koji su te prelomne 2013. "izbrisani" i iz članstva u ULUS, uveren je da je potpuno pravedna i očekivana odluka suda da se sama ta skupština i svi njeni akti ponište - i pruža punu podršku koleginici Denkov.

- Presuda kojom je ta, stihijski i uz mnogo prekršaja održana, skupština poništena, osim što "vraća" mandat pređašnjem UO, označila je i rehabilitaciju tada isključenih Dragoslava Krnajskog, Denkove i mene - veli Filimir, koji izričito tvrdi da ULUS funkcioniše, da nema zastoja ni u računovodstvenom smislu ni kada je reč o projektima koje pripremaju.

Sama Mirjana Denkov ističe da je mandat preuzela, odnosno povratila, ne bi li omogućila uslove za novu, vanrednu izbornu skupštinu, koju najavljuje za 25. septembar, te da će prethodno podrobno informisati kompletno članstvo o tekućim problemima, ali i događajima koji su do njih doveli:

- Posledice poništavanja nezakonitih odluka i tela su ozbiljne, trenutno nemamo ni pristup sajtu ni mejlu, no imamo razumevanja i nadamo se smirivanju strasti jer je neophodno povratiti dobre odnose među članovima, zarad integriteta institucije koji je duboko urušen.

ŠIKANIRANjE I KLEVETANjE

- SMATRAM da je ULUS, kao jedina nacionalna strukovna organizacija, izuzetna platforma za rešavanje strukovnih pitanja i problema u kulturi na širem planu - navodi Mirjana Denkov, koja naglašava koliko su nedopustivi događaji i ponašanje iz 2013. poput izricanja opomena vrsnim umetnicima, samovoljnog isključivanja i uklanjanja iz tela članova, šikaniranje i klevetanje ljudi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati