SRPSKO NASLEĐE U EVROPSKIM TEMELJIMA: Otvorena izložba galerije Matice srpske u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru

J.SIMIĆ

28. 07. 2021. u 09:22

IZLOŽBA "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru", koja predstavlja umetnička dela domaćih i stranih autora iz različitih epoha u različitim tehnikama, otvorena je preksinoć u temišvarskom muzeju i trajaće do 15. septembra.

СРПСКО НАСЛЕЂЕ У ЕВРОПСКИМ ТЕМЕЉИМА: Отворена изложба галерије Матице српске у Националном уметничком музеју у Темишвару

Foto GMS i Ministarstvo kulture

U prisustvu predstavnika SPC u Rumuniji, temišvarskih Srba i Rumuna kao i brojnih drugih uglednika, postavku je otvorila Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja koja je naglasila da se na ovaj način ispisuje novo poglavlje u istoriji odnosa Novog Sada i Temišvara, dva važna kulturna centra u regionu i obogaćuju se stranice davno započete priče o prijateljstvu srpskog i rumunskog naroda.

- Izložba Galerije Matice srpske na prvom mestu ukazuje na evropsku dimenziju i evropske vrednosti kulturnog nasleđa Srbije - rekla je Gojkovićeva i naglasila da su na njoj obuhvaćena umetnička dela koja predstavljaju i afirmišu vrednosti na kojima se temelji evropska civilizacija.

DOSITEJ Rad Anastasa Jovanovića, Foto Arhiva

Ministarka je dodala da je među četiri ključne teme, odnosno fenomene koji određuju ovu izložbu i progres.

- Teško da postoji autentičnija ličnost koja na bolji način može da predstavi progres od Dositeja Obradovića, velikog srpskog prosvetitelja rođenog nedaleko odavde. Njegov litografski portret izradio je Anastas Jovanović 1852. godine i na njemu se u pozadini vide knjige, kao simbol nauke i obrazovanja - podvukla je ministarka kulture i informisanja.

Upravnica Matičine Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da o istorijskoj povezanosti dva grada svedoči i natpis na ulazu u muzej koji ukazuje da je ovo zdanje nastalo kada je Eugen Savojski posle čuvene bitke kod Petrovaradina, današnjeg Novog Sada, u svom pohodu ka slobodi stigao upravo u Temišvar.

Na izložbi su predstavljena dela velikih srpskih slikara: Save Šumanovića, Milana Konjovića, Paje Jovanovića, Petra Dobrovića, kao i prvog srpskog litografa Anastasa Jovanovića.

Otvaranju izložbe prethodilo je izvođenje predstave "Crnjanski o Temišvaru" u produkciji srpske scene pri Pozorištu za decu i mlade "Merlin" iz Temišvara.

DOSITEJEVA SPOMEN-KUĆA

MINISTARKA Gojković je, u okviru svoje posete Rumuniji, juče posetila Vladičanski dvor u Temišvaru i Čakovo, mesto u kom je rođen srpski prosvetitelj i reformator Dositej Obradović, kao i njegovu spomen-kuću, čiju obnovu je pomoglo Ministarstvo kulture. Nakon završetka svih radova, u kući će biti predstavljena postavka posvećena našem prosvetitelju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)