PRIČA O VEČITOM BALKANSKOM USUDU: Zavišićeva predstava "Čudo Svetog Georgija" oduševila bugarsku publiku

V. STRUGAR

15. 07. 2021. u 09:36

TRI susedne zemlje (Srbija, Rumunija i Bugarska) ujedinile su kreativne snage i po tekstu makedonskog pisca Rusomira Bogdanovskog "Čudo Svetog Georgija" uradile istoimenu predstavu s rediteljskim potpisom Nikole Zavišića.

ПРИЧА О ВЕЧИТОМ БАЛКАНСКОМ УСУДУ: Завишићева представа Чудо Светог Георгија одушевилa бугарску публику

Foto Promo

Prvo izvođenje bilo je nedavno u Dramsko-lutkarskom teatru "Ivan Radoev" iz Plevena (Bugarska), niška publika predstavu će gledati 7. septembra na otvaranju festivala "Teatar na raskršću", dok je u pozorištu "Joan Slaviči" iz Arada (Rumunija) na oktobarskom repertoaru.

- Oduševljen sam predstavom, a bila je i bugarska publika. Sa veoma dobro dizajniranim svetlima, na granici "spejsšatla". Pisac Rusomir Bogdanovski je beogradski đak, čak je nekoliko godina živeo u Nišu. Njegove komedije su ušle u Antologiju savremene srpske komedije, po izboru Radomira Putnika - ističe Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš.

- "Čudo svetog Georgija" napisao je sedamdesetih godina prošlog veka, ipak, komad je uvek aktuelan: govori o načinu na koji se dolazi na vlast, kako ona funkcioniše i odnosi se prema narodu.

Pozorište "Ivan Radoev" iz Plevna (Bugarska), Foto Arhiva

Reč je, zapravo, o fantastičnoj tragikomediji koja se na duhovit, zabavan i apsurdan način bavi mračnim temama, uobičajenim i zajedničkim za sve narode Balkana: neprekidnim ratovima, surovim ubistvima vladara, pitanjima vere i religije, njihovim promenama, zamenama i zloupotrebama. Milovanović podseća da je tekst imao praizvedbu 1984. u Dramskom teatru u Skoplju, u režiji Slobodana Unkovskog i od tada nigde nije igran:

- Ovo je prvi put, koliko znam, da se radi koprodukcija na tri srodna, a različita jezika.

Nikola Zavišić, Foto Tanjug

Priča Bogdanovskog bliska je svim balkanskim državama, i ne samo njima. Ipak, kako i naslov sugeriše, na kraju pobedi ono duhovno u čoveku, spokoj, mir i vera da su čuda moguća.

"Čudo Svetog Georgija" prvi je zajednički projekat pozorišne asocijacije "Sedam Plus" (osnovane pre tri godine u Plevenu), koja objedinjuje pozorišta iz Evrope i Balkana - Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Makedonije, Bugarske i Srbije. Ovog puta, u autorskom timu su srpski reditelj Nikola Zavišić, rumunski koreograf Andrea Gavriliju, dok iz Bugarske dolaze kompozitor Milen Apostolov, scenograf Nikolaj Dimitrov Nad, kostimograf Konstantin Vlkov, dramaturg Andrej Filipov i asistent reditelja Kalina Enčeva.

ČETIRI TEATRA

U PREDSTAVI igraju glumci Asen Dankov, Entoni Penev, Borisa Sarafova i Nađa Keranova (Dramsko-lutkarski teatar "Ivan Radoev", Bugarska), Dragiša Veljković, Dragana Jovanović i Marko Pavlovski (Narodno pozorište Niš, Srbija), Marina Pali i Stefan Dogaru (Teatar "Joan Slaviči", Rumunija), kao i specijalni gost projekta Dejan Lilić, prvak Dramskog teatra Skoplje (Severna Makedonija).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri