SRBI NA KORAK OD IZRUČENJA OD 70 MILIONA DOLARA! Hakerima ostala samo jedna slamka spasa da im ne sude Amerikanci

Tanjug

20. 04. 2021. u 15:51

VIŠI sud u Beogradu ponovo je doneo odluku kojom je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje desetoro osumnjičenih Nišlija Sjedinjenim Američkim Državama, koje ih traže zbog računarskih prevara putem lažnih investicionih platformi u Teksasu.

СРБИ НА КОРАК ОД ИЗРУЧЕЊА ОД 70 МИЛИОНА ДОЛАРА! Хакерима остала само једна сламка спаса да им не суде Американци

Foto: Tanjug

Odluka je doneta 13. aprila, precizirala je za Tanjug portparolka suda Tatjana Tešić.

Nova odluka Višeg suda usledila je nakon što je Apelacioni sud i Beogradu uvažio žalbe branilaca osumnjičenih, i naložio ponovno odlučivanje o molbi SAD za njihovo izručenje.

I na ovu novu odluku osumnjičeni i njihovi advokati imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu.

Konačnu odluku o izručenju u svakom slučaju donosi ministar pravde Srbije.

Svih 10 osumnjičenih protivili su se izručenju.

Advokat Dalibor Lazović, koji brani jednog od osumnjičenih, rekao je da je primio rešenje Višeg suda i da će se sigurno žaliti na tu odluku, jer smatra da su samo delimično ispunjeni nalozi Apelacionog suda.

Razlozi zbog kojih je Apelacioni sud prvobitno ukinuo odluku tiču se povreda odredbi krivičnog postupka, na koje je osnovano ukazano žalbama branilaca okrivljenih čije se izručenje traži.

Apelacioni sud je smatrao da su "izostali razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, dok su ostali nejasni razlozi koji su dati, pri čemu je i činjenicno stanje ostalo nepotpuno utvrđeno“.

Jedan osumnjičeni, Antonije Stojiljković (32) iz Niša, bio je saglasan sa izručenjem SAD, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstevnih državljana, a izručenje Stojiljkovića bila je prva njegova realizacija.

U ovom slučaju pored Stojiljkovića, tužilaštvo Severnog okruga Teksas, SAD, tereti još 10 osoba iz Srbije sa prebivalištem u Nišu da su u zaveri prevarili investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

Sedmoro okrivljenih iz Niša, konačnu odluku o izručenju SAD čekaju u kućnom pritvoru, tok su trojica okrivljenih još uvek u pritvoru, a to su prvookrivljeni Kristijan Krstić, M.P. i B.R.

Prema optužnici koju je saopštila ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da "investiraju" u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao "lider na svetskom tržištu binarnih opcija", hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu "kupiti bitkoine upola tržišne cene" zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade "non stop širom sveta".

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme, navodi se u optužnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Doki

20.04.2021. 17:02

Velika naša sramota, isporućivati naše ljude SAD. Ako je kriv, ima naš sud pa neka pohlepni i lakoverni građani kod našeg suda ostvare pravdu.

bager

20.04.2021. 18:32

@Doki - Kod nas u Srbiji je sve korumpirano,i sve se kupuje novcem cak i postenje,,zemlja koja osudi siledziju ,silovatela koji par meseci maltretira zenu danonocno,,osudi ga korumpirano sudstvo na 2 godine zatvora ,,citaj u zatvoru ce provesti manje od godinu dana ,,za isto delo na Zapadu dobije 10 do 15 godina,,e zato amerika trazi da se kriminalcima pa makar i sajber krimosima sudi u Americi i bice im odrezan kolac po meri ,kako i zasluzuju,,