ĐEDOVIĆ: Razgovarali smo sa našim stručnjacima u Parizu o malim nuklearkama

E.B.T.

25. 03. 2024. u 14:57

VEĆ su započeti razgovori sa našim stručnjacima u Parizu o izgradnji malih nuklearnih reaktora. Najbitnije je nam je da sada stvorimo znanje kroz obrazovni sistem. Ovo je danas izjavila resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović povodom najave predsednika Aleksandra Vučića o ukidanju moratorijum na proizvodnju nuklearne energije.

ЂЕДОВИЋ: Разговарали смо са нашим стручњацима у Паризу о малим нуклеаркама

Foto Tanjug/AP

- Imamo stručnjake u Institutu „Vinča“ koji su po tom pitanju već razgovarali sa srpskim naučnicima u Parizu – rekla je ministarka. - Pokušavamo da skupimo naše znanje, ali to je dug proces. Pričamo o 2040. ili 2039. godini ako bismo sada počeli da radimo na tome.

Ona je navela da bilo kakav razvoj treba da traje barem šest godina pre izgradnje, kao i da je pitanje finansiranja veoma bitno.

-Zbog toga je predsednik i bio na Samitu nuklearne energije u Briselu, ali i da vidimo kakva je to tehnologija nama potrebna – kazala je ministarka. - Amerikanci napreduju sa jednom tehnologijom, Francuzi sa drugom, Englezi sa trećom.

Moramo, kako dodaje, da razmišljamo o baznoj energiji ukoliko nam je cilj da izađemo iz uglja.

- Gas, kao fosilno gorivo, postaje sve teži za finansiranje u budućnosti – navela je ministarka. - Nuklearne elektrane su neka vrsta zelene energije, jer ne emituje štetne gasove.

Prema njenim rečima, s obzirom da nuklearna energija zahteva skupu tehnologiju, neophodno je učešće države u finansiranju proizvodnje ove vrste energije. Kada je reč o ukidanju moratorijuma, ministarka kaže da to zavisi od tempa razvoja projekta, odnosno od stvaranja neophodnih preduslova za sam projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?