BLUMBERG UPOZORAVA: Šest razloga koji recesiju u SAD čine neizbežnom

Novosti online

02. 10. 2023. u 19:02

GODINA u kojoj je inflacija bila niska, u kojoj je radnih mesta bilo dovoljno, i u kojoj su potrošači nastavili da troše, osnažila je uverenje da će američka ekonomija izbeći recesiju, piše "Blumberg".

БЛУМБЕРГ УПОЗОРАВА: Шест разлога који рецесију у САД чине неизбежном

Foto: Tanjug/AP

Međutim, postoje znaci koji recesiju čine neizbežnom, poput štrajka u automobilskoj industriji, sve manje štednje i rastućih cena nafte, koji, već krajem ove godine, recesiju u SAD čine izvesnom.

Kada svi očekuju "meko sletanje", treba se pripremiti za "tvrdo prizemljenje". To je lekcija novije ekonomske istorije. Zapravo, već postoje alarmantni znakovi koji najavljuju recesiju u SAD. Tako je tokom protekle četiri decenije bilo pre svake krize.

Prognoze takozvanog mekog sletanja uvek prethode recesiji. "Najverovatniji ishod je da će ekonomija krenuti ka 'mekom sletanju'", predviđala je u oktobru 2007. tadašnja predsednica FED-a San Franciska Dženet Jelen. To je bilo samo dva meseca pre nego što je počela najveća kriza u SAD u skorijoj istoriji. Jelenova nije bila usamljena u svom optimizmu.

PAD JE NA VIDIKU

Zašto je ekonomistima teško da predvide recesiju? Obično se pretpostavlja da će se postojeće tendencije nastaviti, a to je linearni proces. Recesije su, međutim, nelinearni događaji.

Jedan od primera je nezaposlenost, što je ključno za zdravlje privrede. Najnovija prognoza FED-a je da će stopa nezaposlenosti porasti sa 3,8 odsto u 2023, na 4,1 odsto u 2024. godini.

Optimisti, koji predviđaju "meko sletanje", ističu da su akcije ove godine stajale dobro. Međutim, za delove privrede koji su bitni za izazivanje recesije, što se pre svega odnosi na tržište rada, zaostajanje je duže i obično traje od 18 do 24 meseca.

To znači da se cena povećanja kamatnih stopa FED-a, koje iznose 525 baznih poena od početka 2022, neće osetiti barem do kraja ove godine, ili sve do početka 2024. Još je prerano da kažemo da je američka ekonomija prebrodila oluju. Osim toga, FED je u svojim najnovijim projekcijama nagovestio još jedno povećanje kamatnih stopa.

Ukratko, kada pogledamo pokazatelje, pad je već na vidiku. Među alarmantnim znacima upozorenja su štrajkovi u automobilskoj industriji, koji su se u petak proširili na tri velike američke automobilske kompanije, i sada obuhvata 25.000 radnika.

Jedan od razloga za recesiju su i studentski krediti. Milioni Amerikanaca će ovog meseca ponovo početi da otplaćuju studentske kredite, nakon što je isteklo zamrzavanje zbog pandemije.

Porast cena sirove nafte, koji pogađa svako domaćinstvo, jedan je od nekoliko pouzdanih pokazatelja da će doći do recesije. Cene nafte su, sa najnižih vrednosti tokom leta, skočile za skoro 25 dolara, na 95 dolara po barelu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave