NEMAČKA "KREŠE" POREZE: Sedam milijardi evra manje u kasi da bi udahnula život posrnuloj privredi

Novosti online

01. 09. 2023. u 00:55

NEMAČKA vladajuća koalicija je uspela da se dogovori i nakon višenedeljnih prepirki usvoji smanjenje poreza za korporacije u vrednosti od sedam milijardi evra, kako bi udahnula život u svoju posrnulu ekonomiju.

НЕМАЧКА КРЕШЕ ПОРЕЗЕ: Седам милијарди евра мање у каси да би удахнула живот посрнулој привреди

Foto Tanjug/AP

Raniji pokušaju usvajanja ovakvih mera, koji su dobili naziv Zakon o mogućnostima rasta, nisu bili uspešni zbog protivljenja ministarke za porodicu iz redova Zelenih Lise Paus, koja je zahtevala dodatnih 12 milijardi evra za novi projekat dečijih dodataka.

Paket je usvojen za period od naredne četiri godine, navodi Rojters.

Prema nacrtu zakona u koji je ta agencija imala uvid, on će u prvoj godini prouzrokovati manjak poreskih prihoda od 2,6 milijardi evra za saveznu vladu, 2,5 milijardi evra za vlade saveznih država i 1,9 milijardi evra za opštine.

-Razgovaraćemo o tome kako da postignemo veliko povećanje. Nemačka privreda može više, rekao je kancelar Olaf Šolc.

Prvobitni neuspeh u usvajanju paketa rasta, za koji se zalagao liberalni ministar finansija Kristijan Lindner, viđen je kao znak da je koalicija dve socijalno nastrojene levičarske stranke i jedne ekonomski liberalne stranke previše široka da bi efektivno vladala.

Zakon daje podsticaj kompanijama da ulažu u zelene projekte, daje poreske olakšice za istraživanje i omogućava kompanijama da nadoknade više gubitaka u odnosu na profit iz drugih finansijskih godina.

Nemačka ekonomija je stagnirala u drugom tromesečju, ne pokazujući znake oporavka od zimske recesije i učvršćujući svoju poziciju jedne od najslabijih velikih svetskih ekonomija.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)