INDO-PACIFIČKI SAVEZ SE ŠIRI: Prva evropska zemlja se pridružila regionalnom trgovinskom bloku

Novosti online

16. 07. 2023. u 12:32

VLADA Velike Britanije potpisala je sporazum o pridruživanju velikom indo-pacifičkom bloku, koji će povećati trgovinu sa zemljama učesnicama smanjenjem uvoznih carina, prenosi Skaj njuz.

ИНДО-ПАЦИФИЧКИ САВЕЗ СЕ ШИРИ: Прва европска земља се придружила регионалном трговинском блоку

Foto AP

Velika Britanija je postala prva evropska zemlja koja se pridružila regionalnom trgovinskom bloku, osnovanom 2018, koji uključuje  Australiju, Brunej, Kanadu,  Čile, Japan, Maleziju, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

- Ministarka trgovine Kemi Badenoč potpisala je danas protokol o pridruživanju Sveobuhvatnom i progresivnom transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) na Novom Zelandu - prenela je ova televizija.

Kako se ističe, ovo je najveći trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom od Bregzita. On predviđa smanjenje carina za britanske izvoznike u zemlje učesnice sporazuma, kombinovani bruto domaći proizvod (BDP), koji će nakon ulaska te zemlje iznositi 12 milijardi funti, što će zauzvrat, prema zvaničnicima, biti 15 odsto svetskog BDP-a.

Naime, ministarka trgovine Kemi Badenoč ranije je izjavila da će sporazum "doneti milijarde funti dodatne trgovine, kao i ogromne mogućnosti i pristup bez presedana tržištu više od 500 miliona ljudi".

Napominje se da su pregovori o ulasku Velike Britanije trajali dve godine. Navodi se da će sporazum stupiti na snagu u drugoj polovini 2024. godine, nakon čega će Velika Britanija postati članica bloka sa pravom glasa.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: ŠTRAJK U NEMAČKOJ: Socijalni radnici traže povećanje plata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti