DŽEK TRBOSEK DOLIJAO NAKON DVA VEKA? Pra-praunuka londonskog policajca tvrdi da je indentifikovala ozloglašenog ubicu

Đ.G.

16. 07. 2023. u 09:42

SARA Baks Horton sa Univerziteta Oksford, pra-praunuka londonskog policajca, tvrdi da je uspela da identifikuje čuvenog ubicu iz 19. veka Džeka Trboseka, piše britansko izdanje Telegrafa.

ЏЕК ТРБОСЕК ДОЛИЈАО НАКОН ДВА ВЕКА? Пра-праунука лондонског полицајца тврди да је индентификовала озлоглашеног убицу

Foto: Vikipedija

Slučaj Džeka Trboseka je i dalje jedan od najozloglašenijih nerešenih zločina u britanskoj istoriji. Serijski ubica "radio" je u Londonu kasnih 1880-ih. Njegove žrtve su bili prosjaci i prostitutke.

- Prvi put u istoriji, Džek Trbosek se može identifikovati kao Hajam Hajams po fizičkim karakteristikama - rekla je Hortonova za Telegraf.

Foto: Vikipedija

 

Analizirala je medicinsku dokumentaciju s kraja 19. veka, koja je pokazala da se Hajamsove fizičke karakteristike poklapaju sa svedočenjem žrtava Trboseka (koji su govorili o njegovom čudnom hodu i ukočenoj levoj ruci), a da ne pominjemo podudarnosti u visini, građi i godinama. Osim toga, čovek je živeo upravo u kraju gde su se ubistva dogodila, a po profesiji je dobro znao da koristi nož.

Istraživačica je skrenula pažnju i na mentalno stanje Hajamsa, koji je bolovao od epilepsije, paranoje i alkoholizma, zbog čega je često napadao sopstvenu ženu.

- Posebno je bio nasilan posle teških epileptičkih napada, što objašnjava učestalost ubistava - primećuje Hortonova.

Foto: Vikipedija

 

Ona je dodala da do sada nije sprovedena potpuna istraga o slučaju Trbosek jer su medicinski kartoni pacijenata koje je analizirala bili poverljivi do 2013. i 2015. godine. Hajams se nekada pojavljivao na listi od oko stotinu osumnjičenih, ali je potom isključen sa nje jer je „pogrešno identifikovan“, objasnila je Horton, prenela je RIA.

Već više od veka mnogi tvrde da znaju identitet Džeka Trboseka, i spekulisalo se sa mnogim imenima. Da li će tvrdnje Sare Baks Horton, ili drugih istraživača, ikada biti potvrđene, ostaje da se vidi.

BONUS VIDEO: STOTINE ZMIJA OTROVNICA U RUKAMA LjUDI - Vernici u Samastipuru tokom vekovnog festivala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene