SRPSKIM TAGOM DO JADRANA: "Putevi Srbije" i "Hrvatske autoceste" potpisale Memorandum o poslovnoj saradnji

S. B.

14. 07. 2023. u 11:00

VOZAČI iz Srbije svoj tag će vrlo brzo moći da koriste i u Hrvatskoj. "Putevi Srbije" i "Hrvatke autoceste" potpisale su juče Memorandum o poslovnoj saradnji. Integrisana elektronska naplata putarine u ove dve zemlje biće moguća od septembra. Ovo je najavio mininistar saobraćaja Goran Vesić. Na ovaj način naši putnici već mogu da plaćaju putarinu u Severnoj Makedoniji, kao i njihovi građani u Srbiji.

СРПСКИМ ТАГОМ ДО ЈАДРАНА: Путеви Србије и Хрватске аутоцесте потписале Меморандум о пословној сарадњи

Foto: N. Skenderija

Memorandum je ispred "Puteva Srbije" potpisao generalni direktor tog javnog preduzeća Zoran Drobnjak, dok je ispred "Hrvatskih autocesta" dokument potpisao direktor te kompanije Boris Huzjan. Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov.

- Mi smo početkom jula pokrenuli proces integrisane naplate između Srbije i Severne Makedonije i već imamo fantastične rezultate - rekao je ministar Vesić. - Više od 12.000 prekonfiguracija, a svakog dana imamo oko hiljadu novih koji vrše prekonfiguraciju. Od septembra meseca ćemo imati to i sa Hrvatskom, tako da će svi oni koji imaju srpske tagove moći da bez ikakvih problema prolaze rampe u Hrvatskoj, a oni koji imaju hrvatske tagove moći će da prolaze rampe u Srbiji bez čekanja.

Ideja o jedinstvenoj elektronskoj naplati putarine javila se kao deo "Otvorenog Balkana". Ubrzo su se zainteresovale i druge države regiona. A kako Goran Vesić navodi, čak i Evropska unija.

- Kada sam u januaru bio u Briselu i razgovarao sa evropskom komesarkom za transport i predstavio model integrisane naplate ona mi je rekla da tako nešto nemaju u Evropskoj uniji i da im to treba - rekao je Vesić. - Evo možemo i mi u našem regionu da uradimo nešto što očigledno i bogatiji od nas ne mogu da urade i da oni nauče nešto od nas.

Generalni direktor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak istakao je da će potpisani memorandum omogućiti ne samo jedinstven sistem naplate kroz Srbiju i Hrvatsku već i nastavak saradnje srpske i hrvatske kompanije.

Imamo 70.000 korisnika

U SRBIJI oko 700.000 vozača koristi elektronske uređaje za naplatu putarine. Prema rečima ministra Gorana Vesića, više ih je od onih koji je plaćaju u kešu.

- Kao što možete da vidite na naplatnim rampama, nikada nemate gužvu gde su elektronski tagovi, a uvek je gužva, pogotovo leti, tamo gde se plaća gotovinom - naveo je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije