RASTE SRPSKI IZVOZ U KINU: Sprema se ugovor o slobodnoj trgovini

E.B.T.

11. 04. 2023. u 13:07

SRBIJA je posvećena jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Narodnom Republikom Kinom i daljem unapređenju ekonomskih i trgovinskih odnosa.

РАСТЕ СРПСКИ ИЗВОЗ У КИНУ: Спрема се уговор о слободној трговини

Foto: Alexander F. Yuan/AP

Ovo je juče poručio ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Deng Lijem u Pekingu. On je istakao da je naša zemlja izvozno orijentisana prema kineskom tržištu, što će dodatno biti podstaknuto potpisivanjem Memoranduma o razumevanju. Taj dokument će biti potpisan sutra, čime formalno počinje rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini između dve države.

Naš izvoz u Kinu u poslednjih 10 godina skočio je 153 puta, a lane je dostigao 1,1 milijardu evra. Predsednik Aleksandar Vučić je početkom aprila, na Sajmu vina u Veroni, naglasio da je važno da Srbija do kraja godine postigne Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. Kako su predstavnici Vlade već isticali, sklapanje tog sporazuma povećaće konkurentnost naše privrede, doprineti rastu izvoza i otvoriti vrata za dolazak novih investicija iz sveta. Pružaju se nove poslovne mogućnosti za srpske poljoprivredne i prehrambene proizvođače, vinare i vinogradare, kao i za IT sektor i drvnoprerađivačku industriju.

Oni će svoje proizvode i usluge moći da prodaju pod povoljnijim uslovima na ogromnom kineskom tržištu, sa više od milijardu potrošača, čija kupovna moć stalno raste. S druge strane, sporazum bi promenio investicionu ličnu kartu Srbije. Njegovo potpisivanje će omogućiti da se različita vrsta robe uvozi i izvozi bez carine, ili da te dažbine budu smanjene.

Domaći stručnjaci ističu da je neophodno da se taj dokument pažljivo definiše kako bi se izbegli potencijalni rizici koje može da donese otvaranje našeg malog tržišta za najveću svetsku trgovačku velesilu. Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić kaže da ta organizacija podržava inicijativu naše vlade da se omogući slobodna trgovina između dve zemlje, ali ukazuje da je potrebno što bolje ispregovarati sporazum.

- Tom procesu treba oprezno pristupiti, neophodno je da se formira širok pregovarački tim i obavezno da se konsultuju naši privrednici - naglašava Stanić. - Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dve nesrazmerne zemlje po ekonomskom potencijalu je kompleksna stvar, s obzirom na to da tu imamo i prednosti i rizike. U takvim odnosima, strana koja je manjeg ekonomskog kapaciteta obično je u podređenom položaju. Imajući u vidu da se odnosi između Srbije i Kine razvijaju na osnovu visokog političkog nivoa saradnje, potrebno je u tom smislu dostići veće benefite za zemlju koja je ubedljivo slabiji ekonomski partner.

On ukazuje da sporazum treba da bude šire definisan, i da pored spoljne trgovine treba da obuhvati i investicione aktivnosti i naših kompanija u Kini i njihovih u Srbiji. To znači da bi trebalo da bude dogovoreno upošljavanje naših radnika u kineskim firmama koje dođu ovde, kao i uključivanje srpskih kompanija, odnosno dobavljača u njihove lance snabdevanja. Srbija u ovu zemlju Dalekog istoka uglavnom izvozi sirovine kao što su metal i drvo.

- Treba da se nađe način da se poveća izvoz mesa i mesnih prerađevina, vina i drugih alkoholnih pića - navodi Stanić. - U Kini se povećava kupovna moć stanovništva. Kineski potrošač sve više liči na evropskog, vozi evropske automobile, hoće da konzumira evropsko vino, sireve i druge kvalitetne proizvode.

Naši ekonomisti ocenjuje da će sporazum sa Kinom biti izuzetno stimulativan za one koji u Srbiji budu imali veliku, masovnu proizvodnju, a to su, pre svega, strani investitori.

"ZIĐIN" I "HBIS" GURAJU NAŠ BDP

OVO je prva poseta jedne srpske delagacije Kini posle trogodišnje pauze izazvane korona krizom - rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović. - Zamenika ministra spoljnih poslova Kine Deng Lija informisao sam o rezultatima koje kineske firme ostvaruju na našem tržištu. To su pre svega kompanije "Ziđin" i "Hbis", koje su promenile srpsku ekonomiju i značajno doprinose ukupnom BDP-u naše zemlje.

Momirović je naglasio i da kineske građevinske kompanije koje zajedno sa našim firmama grade auto-puteve i brze pruge ponovo izgrađuju Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)