POLA BILIONA EVRA CENA NAPUŠTANJA RUSKOG GASA: Nemačka dnevno troši 1,5 milijardi evra na energente

P. Z. S. / reuters.com

15. 12. 2022. u 15:18

NEMAČKA troši novac da bi ostala upaljena svetla. Skoro pola biliona dolara, i dalje, otkako ju je rat u Ukrajini doveo u energetsku krizu pre devet meseci.

ПОЛА БИЛИОНА ЕВРА ЦЕНА НАПУШТАЊА РУСКОГ ГАСА: Немачка дневно троши 1,5 милијарди евра на енергенте

Foto Shutterstock


To je kumulativna skala pomoći i šema koje je berlinska vlada pokrenula da podrži energetski sistem zemlje otkako su cene porasle i kada je izgubila pristup gasu od glavnog snabdevača Rusije, prema proračunima Rojtersa.

-Koliko će ova kriza biti ozbiljna i koliko će trajati u velikoj meri zavisi od toga kako će se energetska kriza razvijati, rekao je Mihael Gromling sa Nemačkog ekonomskog instituta (IV).

-Nacionalna ekonomija u celini suočava se sa ogromnim gubitkom bogatstva.

Izdvojeni novac iznosi do 440 milijardi evra (465 milijardi dolara), prema proračunima, koji predstavljaju prvi kombinovani zbir svih napora Nemačke u cilju izbegavanja nestanka struje i obezbeđivanja novih izvora energije.

To je jednako oko 1,5 milijardi evra dnevno od kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Ili oko 12% nacionalne ekonomske proizvodnje. Ili oko 5.400 evra za svaku osobu u Nemačkoj.

Izvanredna evropska privreda, duga reč za mudro planiranje, sada se našla na milost i nemilost vremenskim prilikama. Racioniranje energije predstavlja rizik u slučaju dugog hladnog perioda ove zime, prvog u Nemačkoj u pola veka bez ruskog gasa.

Zemlja se okrenula skupljim energetskim tržištima, ili gotovinskom, energetskom tržištu kako bi zamenila neke od izgubljenih ruskih zaliha, što je pomoglo da inflacija postane dvocifrena. Nema ni sigurnosti na vidiku, sa nastojanjem da se izgrade dve alternative ruskom gorivu - tečni prirodni gas (LNG) i obnovljivi izvori - godinama daleko od ciljanih nivoa.

-Nemačka ekonomija je sada u veoma kritičnoj fazi jer je budućnost snabdevanja energijom neizvesnija nego ikad, rekao je Stefan Kuts, potpredsednik i direktor istraživanja za poslovne cikluse i rast u Kil institutu za svetsku ekonomiju.

-Gde je nemačka privreda? Ako pogledamo inflaciju cena, ona ima visoku temperaturu.

Na pitanje o Rojtersovoj zbirci izdvojenog novca, nemačko ministarstvo finansija pozvalo se na podatke na svojoj veb-stranici. Ministarstvo ekonomije, koje je zaduženo za energetsku bezbednost, saopštilo je da nastavlja da radi na diversifikaciji snabdevanja, dodajući da su LNG i terminali potrebni za njegov uvoz ključni deo toga.

Skuplja energija će zaista biti bolna za privredu za koju se već predviđa da će se najviše smanjivati među zemljama G7 sledeće godine, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Račun za uvoz energije u Nemačkoj će ove i sledeće godine porasti za ukupno 124 milijarde evra, u odnosu na rast od 7 milijardi za 2020. i 2021. godinu, prema podacima Instituta Kil, što predstavlja veliki izazov za energetski intenzivne industrije u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega