PESKOV: Evropa menja energetsku zavisnost od Rusije na zavisnost od SAD

Novosti online

11. 12. 2022. u 15:31

EVROPA stalno govori o tome da želi da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, ali prećutkuje da menja jednu zavisnost na drugu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ПЕСКОВ: Европа мења енергетску зависност од Русије на зависност од САД

Foto Tanjug/AP

-Evropa ima apsurdnu želju da se oslobodi zavisnosti od Rusije. Međutim, istovremeno ne govore o tome da jednu zavisnost menjaju na drugu. Odnosno, oni su zavisnost od Rusije zamenili za zavisnost od američkog tečnog prirodnog gasa, rekao je on u intervjuu televiziji „Rosija 1“.

Naveo je i da je to ista zavisnost, ali je tamo mnogo manje reciprociteta.

-I sada, kada Evropljani svakoga dana gube milijarde evra, te milijarde dolara zarađuje Vašington, zaključio je portparol Kremlja.

Zapad je zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do rasta cena struje, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavljivao je da su jeftini i pouzdani ruski energenti bili konkurentna prednost za Evropu, pa se čak i delimično odustajanje od njih već negativno održava na njenu privredu i stanovnike.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave