PRVO ISTRAGA NAPADA U SEVASTOPOLJU: Moskva o povratku u prehrambeni sporazum

Novosti onlajn

30. 10. 2022. u 18:29

O USLOVIMA i mogućnosti povratka Rusije u prehrambeni sporazum može se govoriti tek nakon što budu poznate sve okolnosti napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja, rekao je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

ПРВО ИСТРАГА НАПАДА У СЕВАСТОПОЉУ: Москва о повратку у прехрамбени споразум

Foto: Piksabej

- Pre svega je potrebno detaljno utvrditi sve okolnosti onoga što se dogodilo – ovaj bezobrazluk krši sve ranije dogovorene uslove - objasnio je Rudenko.

- Zbog toga, verovatno, tek kada budu poznati sve podrobnosti i detalji, posle toga će moći da se govori o tome kakvi će biti naredni koraci. Znate, Rusija je sazvala Savet bezbednosti UN, gde će se razgovarati o ovom problemu - dodao je zamenik ministra.

On je rekao da Rusija računa na kontakte sa UN i Turskom o prehrambenom sporazumu, nakon prekida svog učešća u njemu i dodao da će ti kontakti biti u najskorije vreme.

Rusija je u subotu objavila da obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!