MINISTARSTVO ODBRANE TURSKE: Ruska delegacija još uvek prisutna u Koordinacionom centru u Istanbulu

Novosti onlajn

30. 10. 2022. u 17:44

RUSKA delegacija se još uvek nalazi u Koordinacionom centru u Istanbulu koji je formiran u okviru prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ТУРСКЕ: Руска делегација још увек присутна у Координационом центру у Истанбулу

Istanbulske ulice ponovo prepune / Foto B. Subašić

- Ruska Federacija je informisala UN i vlasti naše zemlje o tome, da je prehrambena inicijativa privremeno zaustavljena u vezi sa terorističkim napadima u Sevastopolju 29. oktobra. Osoblje Rusije, koje je upućeno na rad u Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu se još uvek nalazi u njemu. U ovom periodu neće isplovljavati brodovi iz Ukrajine. Danas i sutra planiramo da nastavimo inspekciju brodova sa žitom koji se nalaze na ulazu u Istanbul - navodi se u izjavi turskog Ministarstva odbrane.

Rusija je juče saopštila da obustavlja učešće u prehrambenom sporazumu zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja.

Pored toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Ruski predsednik Vladimir Putin je početkom septembra istakao da Zapad veći deo ukrajinskog žita izvozi u zapadne zemlje, a ne u afričke zemlje kojima je žito potrebno. Prema njegovom mišljenju, neophodno je da se razgovara sa turskim predsednikom o ograničenjima na ovoj ruti.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata