RUSIJA IMA NAJUSPEŠNIJU VALUTU NA SVETU: Rublja na najjačem nivou prema dolaru od 2015. godine

Tanjug

29. 06. 2022. u 11:43

RUSKA rublja je ojačala danas prema dolaru, dostižući najviši nivo u poslednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar, prvi put od maja 2015. godine.

РУСИЈА ИМА НАЈУСПЕШНИЈУ ВАЛУТУ НА СВЕТУ: Рубља на најјачем нивоу према долару од 2015. године

Foto Shutterstock

Rublja je ove godine postala najuspešnija valuta na svetu na novčanim berzama, podržana merama - poput zabrane ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka - koje su preduzete za zaštitu ruskog finansijskog sistema od zapadnih sankcija uvedenih posle otpočinjanja vojne akcije Moskve u Ukrajinu 24. februara.

Rublja je porasla prema dolaru za više od 3,0 odsto na 50,22 rublje za dolar na Moskovskoj berzi na trgovanju do 7.24 časova po srednjoevropskom vremenu, a prethodno je dostigala kurs od 50,01, izveštava Rojters.

Ruska valuta je takođe ojačala u odnosu na evro za 3,0 procenta na 52,89, prvi put od aprila 2015.

Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za evro. Rublja se tada trgovala u slobodnom režimu, bez podrške mera kontrole kapitala, i trpela je pritisak zbog straha od sankcija.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i evre, a potpredsednik vlade Andrej Belousov je ovog meseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao na između 70 i 80 rubalja za dolar.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPOZORENJE: Greška kojom MED pretvarate u OTROV - unos ove namirnice može biti štetan po vaše zdravlje