NAVODI NJUJORK TAJMSA: Rusija drastično povećala prihod, preusmerava prodaju nafte Kini i Indiji

Novosti online

22. 06. 2022. u 17:14

RUSIJA je prošlog meseca prihodovala 1,7 milijardi dolara više nego u aprilu, ukazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.

НАВОДИ ЊУЈОРК ТАЈМСА: Русија драстично повећала приход, преусмерава продају нафте Кини и Индији

Foto: Arhiva VN

Kineski uvoz ruske nafte u maju mesecu porastao je za 28 odsto u odnosu na prethodni mesec, čime je dostigao rekordnu vrednost.

To je, prema kineskoj statistici, pomoglo Rusiji da pretekne Saudijsku Arabiju kao najveći kineski snabdevač.

Indija, koja je nekada kupovala malo ruske nafte, sada kupuje više od 760.000 barela dnevno, ukazuju nam podaci o transportu koje je analizirala Kpler, kompanija za istraživanje tržišta, prenosi "Njujork Tajms".

Foto: Arhiva VN

Iako Rusija prodaje naftu sa velikim popustom zbog rizika povezanih sa sankcijama uvedenim zbog specijalne vojne operaciju u Ukrajini, rastuće cene energije su to nadoknadile. Rusija je prošlog meseca prihodovala 1,7 milijardi dolara više nego u aprilu, ukazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.

Ristad Enerdži, nezavisna kompanije za istraživanje i poslovnu analitiku, ukazuje da je prodaja ruske sirove nafte u Evropi pala za 554.000 barela dnevno od marta do maja, ali su azijske rafinerije povećale potrošnju za 503.000 barela dnevno – što je skoro zamena jedan za jedan.

Analitičari smatraju da kombinacija snižene ruske sirove nafte i viših cena na pumpi takođe znači da indijske rafinerije profitiraju duplo. Neki od naftnih proizvoda koje Indija izvozi isporučeni su u Sjedinjene Države, Britaniju, Francusku i Italiju, ukazuju nam podaci Centra za istraživanje energije i čistog vazduha sa sedištem u Finskoj.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna