OBRT POSLE OŠTROG PADA: Oporavile se cene nafte

Novosti online

26. 04. 2022. u 16:52

CENE nafte su se oporavile danas od oštrog pada na prethodnoj sesiji izazvanog strahom da će nastavak korona lokdauna u Kini nagristi potražnju, ali i jačanjem američkog dolara koji je dostigao dvogodišnji maksimum.

ОБРТ ПОСЛЕ ОШТРОГ ПАДА: Опоравиле се цене нафте

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

Evropska nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) trguje se po ceni od 103,6 dolara za barel, prema poslednjim raspoloživim podacima sa portala oilprice.com, a cena američke WTI nafte je porasla na 99,78 dolara po barelu.

Cene oba globalno referenta tipa nafte pale su u ponedeljak za oko 4,0 procenta, pri čemu je Brent potonuo za čak sedam dolara po barelu tokom trgovanja, a WTI za otprilike šest dolara po barelu.

Mere zatvaranja u Kini radi suzbijanja kovida-19 u Šangaju ušle su u četvrtu nedelju. Istovremeno, naredba kineskih vlasti za obavljanje masovnog testiranja stanovništva na koronu, uključujući i najveću trgovačku četvrt u Pekingu, izazvala je strah od potencijalniog novog lokdauna u toj zemlji poput onog šangajskog.

- Udar od kineske blokade na potražnju iznosi preko milion barela dnevno, a korona testiranje u 12 okruga u narednih pet dana odrediće u velikoj meri dalje kretanje cena sirove nafte - napisao je u komentaru Edvard Moja, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda.

Pored toga, rast američkog dolara na najviši nivo u poslednje dve godine, čini naftu skupljom kupcima koji poseduju druge valute podrivajući njihovu potražnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VIŠE OD POLA MILIONA LJUDI POGLEDALO VIDEO! Ovaj snimak Vučića iz NJujorka je hit na Tik-tok nalogu Novosti (FOTO/VIDEO)