OD OVE BILJKE MOŽETE DA ZARADITE I DO 100€ PO KILOGRAMU: Oglasi za otkup puni, a sad je vreme berbe (FOTO)

Novosti onlajn

26. 04. 2022. u 16:02

PLANINE i šumarci u Srbiji puni su pečuraka, bere se i vrganj i lisičarka i popularni tartufi, ali ima dosta i smrčaka.

ОД ОВЕ БИЉКЕ МОЖЕТЕ  ДА ЗАРАДИТЕ И ДО 100€ ПО КИЛОГРАМУ: Огласи за откуп пуни, а сад је време бербе (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Pored toga što je jedna od najukusnijih gljiva na ovom podneblju, smrčak je izuzetno zdrav, te ga s pravom nazivaju darom prirode. Sadrži visok nivo antioksidanata, bogat je vlaknima, poboljšava rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.

Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima. Cena mu je čak pet puta veća od vrganja, pa se za kilogram suvog smrčka daje i više od 100 evra. To je skupocena pečurka, pa u Evropi košta i duplo skuplje. Oglasi za otkup su puni, a poznavaoci prilika kažu da je zarada dobra.

Redovni berači kažu da je problem što cena sirovog smrčka nije toliko visoka, pa većinom svi suše ovu pečurku. Na kraju, treba više od 10 kilograma sirovog da biste dobili kilogram suvog smrčka, a njega u šumi nije baš lako naći.

Jedna sugrađanka objavila je sliku ploda iz prirode i postavila pitanje da li neko zna šta je to. Iako su mnogi znali da je reč o jestivoj gljivi - smrčak, bilo je i onih koji nisu znali šta je na slici, ali i onih koji su nagađali...

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest