MERA ZA PODSTICAJ PROIZVODNJE: Od 1. aprila meso i mesni proizvodi iz Srbije biće u prodavnicama posebno obeleženi

Tanjug

09. 03. 2022. u 19:23

MESO i proizvodi od mesa koji su domaće proizvodnje biće od 1. aprila obeleženi posebnom oznakom u prodajnim objektima, izjavio je danas Tan‌jugu Goran Đaković, savetnik ministra poljoprivrede Srbije.

МЕРА ЗА ПОДСТИЦАЈ ПРОИЗВОДЊЕ: Од 1. априла месо и месни производи из Србије биће у продавницама посебно обележени

Foto D. Milovanović

„Mi smo danas doneli odluku, odnosno usvojena je uredba Ministarstva poljoprivrede na osnovu koje će trgovci mesom odnosno mesnim prerađevinama moći da stavljaju iznaku domaćeg porekla za meso i prerađevine“, objasnio je Đaković i dodao da je uslov za stavljanje ove oznake da je meso domaćeg porekla, odnosno da je 50 odsto mesa od kojeg je napravljena prerađevina proizvedena u Srbiji.

Oznaka će biti istaknuta na vidnom mestu odmah pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Đaković kaže da su se na takvu meru odlučili da bi podstakli domaću proizvodnju mesa, ukazali na domaći kvalitet mesa i mesnih prerađevina i da bi potrošač znao kad kupuje proizvod da zna šta je to domaće, a sta je iz uvoza.

Arhiva

Uredba je doneta u skladu s predlogom poljoprivrednika, a tome kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju. Đaković je napomenuo da je srpsko tržiđte otvoreno i kaže da se ne slaže tvrdnjama da Srbija više uvozi mesa nego što izvozi. Podsetio je, naime, da je prošle godine izvezeno poljoprivrednih proizvoda za oko pet milijardi dolara.

Inače, očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, a primena počinje 1. aprila.

BONUS VIDEO: ZA DVE GODINE ZDRAVA PIJAĆA VODA: Momirović u Kikindi najavio gradnju fabrike vode

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MOLITVA IZ HILANDARA: Vučiću, izdrži iskušenja i pritiske