VUČIĆ OSTAVIO POTRESNU PORUKU: "I ovog šestog aprila kraj kratera na Kosančićevom vencu, obraslog u korov i naš zaborav..." (FOTO)

Novosti onlajn

06. 04. 2021. u 09:46

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je rano jutros mesto na Kosančićevom vencu, na kojem se u vreme bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu nalazila Narodna biblioteka Srbije, koja je tada sravnjena sa zemljom.

ВУЧИЋ ОСТАВИО ПОТРЕСНУ ПОРУКУ: И овог шестог априла крај кратера на Косанчићевом венцу, обраслог у коров и наш заборав... (ФОТО)

Foto: Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

- Danas je šesti april, osamdeseti po redu od izbijanja Drugog svetskog rata. U našem slučaju on sadrži specifičnost i simboliku. Pored stradanja ljudi i materijalnih dobara, prve sate Drugog svetskog rata na našem tlu obeležilo je uništenje najznačajnije zbirke pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope – Narodne biblioteke Srbije.

I ovog šestog aprila kraj kratera na Kosančićevom vencu, obraslog u korov i naš zaborav, svestan tragičnih posledica tog čina , želim da ukažem na neophodnost uređenja tog lokaliteta koji i danas svedoči o trijumfu volje da se plamenom postigne trijumf uništenja i zaborava. Cilj ovog obilaska je da se sa tog mesta, na kome je počinjen najveći pojedinačni ratni zločin nad kulturnim nasleđem u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, uputi jasna i odlučna poruka našoj i inostranoj javnosti da Republika Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet - napisao je predsednik na svom Instagram profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu