OD RONALDA OSTAO SUVENIR I U BATAJNICI:Nije na prodaju, čuva se pod brojem 69 na minus 70 stepeni!

Novosti online

04. 04. 2021. u 00:14

U DIREKCIJI za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede, gde se regularno radi sa semenom, voćem, povrćem, sada se obrađuju PCR testovi na koronu.

ОД РОНАЛДА ОСТАО СУВЕНИР И У БАТАЈНИЦИ:Није на продају, чува се под бројем 69 на минус 70 степени!

FOTO: AP

Ovde se čuvaju i uzorci iz nosa i grla portugalskih fudbalera, pa i čuvenog Kristijana, kome je bris uzela Jasna Pavlović, čije je posao, inače, ispitivanje kvaliteta mleka.

Međ njivama na Batajničkom drumu leži, kako kažu, najsavremenija laboratorija na Balkanu, u kojoj se u regularnim okolnostima analizira mleko, seme, trešnje, višnje... sve živo iz poljoprivrede. A danas je glavna „delatnost“ korona - obrada PCR testova. Direkcija za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedina je u Srbiji koja ima sertifikat da radi PCR testove za sva međunarodna sportska takmičenja koja se odigravaju kod nas. To su i kvalifikacije UEFA za Svetsko prvenstvo u fudbalu. A to je bila i utakmica Srbija - Portugal, odigrana 27. marta na Marakani.

Jasna Pavlović diplomirani je inženjer prehrambenih tehnologija i u regularnim okolnostima analizira kvalitet mleka. Ali već godinu dana najsavremenija oprema u laboratoriji za ispitivanje mleka gotovo da miruje, bočice za uzorke su prazne... Zgrada je pretvorena u centar za dijagnostiku opakog SARS-CoV-2, a Jasna i njene kolege prešaltali su se na kovid, nesebično se dajući u borbi protiv pošasti.

ISPUNILA SINU ŽELjU

I baš Jasna je bila zadužena da te subote, kad se igrala čuvena utakmica u kojoj je Ronaldo bacio kapitensku traku, a koja je potom otišla na licitaciju za život malenog Gavrila, oko pola 11 pre podne krene sa uzorkovanjem cele portugalske reprezentacije. U „Hajat“ je došla stručno potkovana - ne samo da je završila srednju medicinsku školu već je na samom početku epidemije prošla i obuku za uzimanje uzorka za kovid testiranje, tzv. nazofaringealnog brisa kod doktorke Tijane Relić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Taj dan za Jasnu nije bio ništa posebno.

FOTO: M. Vukadinović

Posao ko posao, samo još jedna radna subota. Ali njenom desetogodišnjem sinčiću, koji pride i trenira fudbal, ta informacija dala je nadu - upoznaće velikog Ronalda! Tog jutra zajedno su krenuli put poznatog hotela. Ali dečak koji je imao samo jednu želju - da vidi čuvene fudbalere, vraćen je sa ulaza. Ni muva ne može da uđe.

- Sav uplakan je otišao u auto, a ja da uradim svoj posao - ispričala je Jasna.

Latila se štapića i redom uzimala briseve iz grla i nosa. Najpre stručni štab u maslinastozelenim trenerkama, pa fudbaleri u svetloplavim.

- Ronaldo je najpre sedeo nekih pet minuta. Opušteno je pričao sa ostalima, malo na engleskom, malo na portugalskom. Uhvatila sam da pominju gol, napad, asistenciju. I potom otišao. A doktor reprezentacije, s kojim sam tu ćaskala, čuo je od mene da me sin uplakan čeka u autu. Odmah je poslao nekoga po njega. Dok sam ja radila, moj sin je pušten da dođe do lifta, gde je sačekao Ronalda. Napravili su selfi. Sreći njegovoj nema kraja. A video je i sve druge igrače - rekla je Jasna.

A kad su svi fudbaleri završili kod Jasne, opet se pojavio Ronaldo, oko 13 sati. Ostao je samo on, pa da završi posao.

Jasnu fudbal ne zanima mnogo, za Ronalda zna jer joj sin stalno pokazuje njegove asistencije. I sve gleda jer dete mora da ispoštuje. Ali...

Foto arhiva VN

 

OPUŠTEN I JEDNOSTAVAN

- Kad on dođe, zaista se oseti neka drugačija energija. Poseban je, a opet opušten, jednostavan. I znatno viši nego što izgleda kad ga gledate na ekranu. Uopšte nije nizak, ima prosečnu mušku visinu - priča Jasna, kojoj nije ni palo na pamet da se slika s Ronaldom, jer - ona ne prati fudbal.

A onda su svi tu uzorci stigli u Batajnicu. U delu zdanja gde je fitosanitarna laboratorija sada je „zabranjeni grad“ u kom je i zvanično potvrđeno da su Portugalci negativni na virus. S tim „papirom“ su isto veče „orali“ travu Marakane. Utakmica je bila burna i za nezaborav, a od Portugalaca su u Srbiji ostali i brisevi. Po protokolu. Frižider sa uzorcima otvara nam biolog Stefan Erčić. Tačno zna gde je Ronaldov - pod brojem 69!

FOTO: M. Vukadinović

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a