ISTANBUL je bio carski, vizantijski grad. Konstantinopolj. U šestom veku sazidana je Crkva Svete premudrosti pred kojom stojimo. Mesto krunisanja vizantijskih careva. Biser Konstantinopolisa, posle gotovo devet decenija muzejske namene, baština pod zaštitom Uneska, ponovo je postala džamija. Početkom jula ove godine, kada je Upravni sud u Ankari doneo odluku o njenom preimenovanju, zvonilo se na sva zvona da će freske i mozaici, pokrivene tokom molitve, biti na oku posetiocima posle namaza. A, da li je tako?

Komentari (10)

Sali

17.10.2020. 19:23

Oduševio nas je stepen verske tolerancije kada smo posetili Aja Sofiju dok su freske jos bile otkrivene a ovo sveto mesto se smatralo muzejem. Moglo je da se oseti prisustvo energije uzajamne duhovne povezanosti ljudi dobre volje pripadnika svih vera i nacija kao i ateista i ljubitelja istorije umetnosti i arhitekture koji su dolazili tu kao na hodocasce. Svako ima pravo da u svojoj zemlji uredjuje stvari na svoj nacin, ali uravnotezen pristup i verska tolerancija obezbedjuju respekt koji je bezvremen.

jovan

18.10.2020. 01:39

@Sali - verska tolerancija...aha....upali i poklali sve sto nije za alaha i još ih nije sramota da se klanjaju pred Isusom i Bogorodicom!

HA HA VERSKA TOLERANCIJA

18.10.2020. 09:59

@Sali - NA KOSOVU POPALISE CRKVE, U Konstantinopolju otese svetinju, i okupirase ceo grad, u Parizu odsecaju glave uciteljima, i to sve zarad tolerancije.

baunti

17.10.2020. 20:15

Neka se poslije ovog jedan musliman drzne da se požali kada jevreji sruše staru džamiju u Jerusalimu, koja je, i ovako i onako izgrađena na temeljima rimskog hrama, koji je izgrađen na temeljima jevrejske sinagoge. I onda kao oni traže da se poštuje njihova religija a ne poštuju ni jednu tuđu.

Nikola Uzelac

17.10.2020. 20:46

Веома актуелан и занимљив чланак. Једино што је тај храм изградило царство које је себе називало Источно Римско Царство или, како се код Срба називало - Ромејско Царство. Византијом су га прозвали западњаци тек скоро, пре мање од 200 година. Не улазећи у разлоге, који нису за похвалу, сматрам да би требало користити старе називе.

Ljube

18.10.2020. 00:00

Ma nije vazno vise ni vreme ,period ,imena , nazivi , krunisanja ....Hriscanstvo je svoje ponizenje vec odavno dobilo . Hriscani su odgovorni za gubljenje svakog znacenja simbola Krsta i sve sto je za njega vezano . Mogu ga samo " tetovirati pederima na misice ,lezbejkama oko vrata kaciti , ...i onako " obezglavljeni " lezati po francuskim ulicama kao neki jadni " uco " .

ogi888

18.10.2020. 00:59

Интертесантно. Храм који је старији од Ислама као вере, јер је Ислам настао после храма Свете Премудрости Божије, служи за обављање исламске молитве. То је дух Ислама и право лице Ислама, да отима туђе и хвали се тиме.

Ksenija

18.10.2020. 12:40

Kakva je to religija i narod da tudje bogomolje otima i pretvara u svoje.Nasilnicka i ne priznaje nikog osim sebe.Kako rade takoce i proci.