GODIŠNJICA OTMICE KOD ZOČIŠTA: Nema ni traga od srpskih novinara

D. ZEČEVIĆ

21. 08. 2020. u 07:52

NAVRŠILE su se 22 godine od otmice Đure Slavuja i Ranka Perenića, novinara Radio Prištine, kidnapovanih na putu Orahovac - Velika Hoča, nedaleko od manastira Zočište.

ГОДИШЊИЦА ОТМИЦЕ КОД ЗОЧИШТА: Нема ни трага од српских новинара

Foto: V. N.

Novinarska ekipa Radio Prištine krenula je da uradi reportažu o povratku prethodno kidnapovanih monaha u ovaj manastir nedaleko od Velike Hoče, ali su skrenuli na pogrešan put i od tada im se gubi svaki trag.

Na mestu njihove otmice Udruženje novinara Srbije i ogranak Udruženja na Kosovu postavili su spomen-ploču sa natpisom na srpskom i albanskom jeziku "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari. Tražimo ih."

Ploča postavljena na tom mestu više puta je obarana i odnošena, a iz ovog udruženja svake godine na dan kidnapovanja kolege obilaze mesto njihove otmice uz podsećanje da do dana današnjeg nije rasvetljena njihova sudbina.

- Prema istraživanju UNS-a, novinar "NJujork tajmsa" je dan posle otmice Slavuja i Perenića video njihov automobil u okolini Suve Reke, ali ni od koga nije dobio odgovor šta je sa njima. Zato UNS neće prestati da se bori i opominje sve dok nalogodavci i krivci za njihov nestanak ne budu kažnjeni ali i za kidnapovanja i ubistva svih medijskih radnika na Kosovu - ističe za naš list Nino Brajović, generalni sekretar UNS, napominjući da je ovo prva godišnjica tokom koje je ploča sa natpisom o nestanku kolega na svom mestu. Prethodno je osam puta skidana i postavljana. Inače, na Kosovu je kidnapovano 18 medijskih radnika, petnaest srpskih i albanskih, kao i tročlana ekipa nemačkog lista "Štern".

 
U HAGU SAMO JEDAN SLUČAJ

PRED Haškim tribunalom samo je procesuiran slučaj ubistva albanskog novinara Šabana Hotija, koji je kao deo Ruske državne televizije kidnapovan 1998. i ubijen u jednom od logora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)