GODIŠNJICA OTMICE KOD ZOČIŠTA: Nema ni traga od srpskih novinara

D. ZEČEVIĆ

21. 08. 2020. u 07:52

NAVRŠILE su se 22 godine od otmice Đure Slavuja i Ranka Perenića, novinara Radio Prištine, kidnapovanih na putu Orahovac - Velika Hoča, nedaleko od manastira Zočište.

ГОДИШЊИЦА ОТМИЦЕ КОД ЗОЧИШТА: Нема ни трага од српских новинара

Foto: V. N.

Novinarska ekipa Radio Prištine krenula je da uradi reportažu o povratku prethodno kidnapovanih monaha u ovaj manastir nedaleko od Velike Hoče, ali su skrenuli na pogrešan put i od tada im se gubi svaki trag.

Na mestu njihove otmice Udruženje novinara Srbije i ogranak Udruženja na Kosovu postavili su spomen-ploču sa natpisom na srpskom i albanskom jeziku "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari. Tražimo ih."

Ploča postavljena na tom mestu više puta je obarana i odnošena, a iz ovog udruženja svake godine na dan kidnapovanja kolege obilaze mesto njihove otmice uz podsećanje da do dana današnjeg nije rasvetljena njihova sudbina.

- Prema istraživanju UNS-a, novinar "Njujork tajmsa" je dan posle otmice Slavuja i Perenića video njihov automobil u okolini Suve Reke, ali ni od koga nije dobio odgovor šta je sa njima. Zato UNS neće prestati da se bori i opominje sve dok nalogodavci i krivci za njihov nestanak ne budu kažnjeni ali i za kidnapovanja i ubistva svih medijskih radnika na Kosovu - ističe za naš list Nino Brajović, generalni sekretar UNS, napominjući da je ovo prva godišnjica tokom koje je ploča sa natpisom o nestanku kolega na svom mestu. Prethodno je osam puta skidana i postavljana. Inače, na Kosovu je kidnapovano 18 medijskih radnika, petnaest srpskih i albanskih, kao i tročlana ekipa nemačkog lista "Štern".

 
U HAGU SAMO JEDAN SLUČAJ

PRED Haškim tribunalom samo je procesuiran slučaj ubistva albanskog novinara Šabana Hotija, koji je kao deo Ruske državne televizije kidnapovan 1998. i ubijen u jednom od logora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade