UBISTVO DADE VUJASINOVIĆ ZASTARELO: Navršilo se tri decenije od smrti poznate novinarke

V.C.S.

08. 04. 2024. u 15:57

PRE tačno 30 godina poznata novinarka "Duge" Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva, a njena smrt do danas nije rasvetljena. Ujedno, posle tri decenije od događaja, prema Krivičnom zakoniku, nastupila je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za ubistvo, podsetilo je Udruženje novinara.

УБИСТВО ДАДЕ ВУЈАСИНОВИЋ ЗАСТАРЕЛО: Навршило се три деценије од смрти познате новинарке

FOTO: Arhiva novosti

Prvobitna zvanična verzija bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, pucavši sebi u grudi iz lovačke puške. Porodica nije poverovala u ovu verziju, pa je angažovala privatnog balističara Zorana Jovanovića, koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu krajem 1994. godine, ali je odbijen.

Novo veštačenje obavio je balističar Vladimir Kostić 2008. Prema njegovom nalazu, u telu novinarke pronađena su dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe morala da ubije sa dve patrone lovačke puške, odnosno da je morala da puca dva puta, što je nemoguće. Njegovo veštačenje rađeno je na bazi prethodnih veštačenja, jer se verovalo da je dokazni materijal uništen u NATO bombardovanju.

FOTO: Arhiva novosti

Uviđaj

Okružni javni tužilac u Beogradu je u januaru 2009. prekvalifikovao slučaj u ubistvo i pokrenuo pretkrivični postupak.

Forenzički institut u Hagu, kojem je Ministarstvo pravde 2015. prosledilo dokaze, ipak nije utvrdio uzrok smrti. Ono je 2016. dostavilo srpskom tužilaštvu izveštaj u kom stoji da su povrede mogle nastati i ubistvom i samoubistvom, ali i kao posledica nesrećnog slučaja. Takođe su tvrdili da je u Dadinom telu pronađen jedan, a ne dva filcana čepa.

Advokat porodice Branislav Tapušković za medije je rekao da je cela istraga bila problematična, da nisu urađeni otisci prstiju sa puške, kao i da su sklonjeni filcani čepovi i džemper koji je nosila u trenutku smrti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)