Regionalna grupa stručnjaka u oblasti readmisije na trodnevnom sastanku u Beogradu

Promo

28. 03. 2024. u 16:49

Regionalna grupa stručnjaka u oblasti readmisije (RGRS), okupila se na prvom tematskom sastanku posvećenom unapređenju saradnje sa zemljama porekla po pitanju povratka, readmisije i reintegracije, održanom protekla tri dana u Beogradu.

Регионална група стручњака у области реадмисије на тродневном састанку у Београду

Foto: Vladimir Živojinović

Sastanak je otvorio Nj.E. Edvard Ferguson, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji, a u uvodnom obraćanju o značaju efikasnog upravljanja migracijama, povratka iregularnih migranata i održive reintegracije govorili su i Frederik Damgard Jensen, zamenik šefa misije-prvi sekretar ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, Ričard Goldšmit, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Zorica Vulić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Donatela Bradicć, v.d. šefa misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji.

“Uspešno upravljanje migracijama podrazumeva i efikasno balansiranje svih složenosti, izazova i konteksta u vezi sa povratkom, readmisijom i reintegracijom, uz omogućavanje sigurnih, uređenih i redovnih migratornih kretanja,“ rekla je Donatella Bradić, dodajući da se IOM zalaže za sveobuhvatne strategije koje daju prioritet dobrobiti i pravima migranata, uz priznavanje suverenog prava država da upravljaju migracijama u okviru svojih nadležnosti.

Foto: Vladimir Živojinović

Sastanku su prisustvovali predstavnici Bangladeša i Iraka (uključujući Kurdistan), kao i predstavnici Belgije koji su članovima Grupe preneli svoje iskustvo u saradnji sa zemljama porekla. Tokom trodnevnog sastanka, formulisani su zajednički prioriteti za buduću saradnju i razmenjene politike i prakse u oblasti legalnih migracija, povratka i readmisije.

Predstavljen je novi Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca u Srbiji, razmenjeni su alternativni modaliteti za unapređenje saradnje na polju readmisije, a različite perspektive zemalja porekla pružile su korisne uvide u njihove prakse u saradnji u oblasti povratka, ali i reintegraciji migranata, naročito onih koji pripadaju ranjivim kategorijama.

Šest godina od početka mešovitih migracionih tokova u regionu Zapadnog Balkana, postoji značajna razlika između broja odluka o povratku i realizovanih povrataka u zemlje porekla, zbog ograničene saradnje između partnera Zapadnog Balkana i zemalja porekla. Da bi se efikasno i održivo reagovalo na postojeće izazove, neophodna je koordinisanija regionalna saradnja.

Foto: Vladimir Živojinović

Teme koje su stručnjaci za readmisiju pokrenuli tokom ova tri dana, doprineće unapređenju sistema upravljanja migracijama i readmisijom na Zapadnom Balkanu i razvoju održivog sistema povratka uz poštovanje ljudskih prava migranata u skladu sa međunarodnim standardima.

Regionalna grupa stručnjaka za readmisiju je jedinstvena platforma za razmenu znanja, iskustava i razvoj održivog i efikasnog sistema za upravljanje povratkom na Zapadni Balkan. Grupa je osnovana prošle godine u okviru projekta za jačanje kapaciteta za readmisiju na Zapadnom Balkanu, koji sprovodi IOM uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Danske. Ovaj, prvi u nizu tematskih sastanaka, organizovan je uz podršku Vlade Velike Britanije i Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!