NIKOLJDANSKI POKOLJ KOD NOVE GRADIŠKE BEZ KAZNE: U akciji "zengi" pre 32 godine ubijeno 55 Srba, za Hrvate ovaj zločin - herojska bitka!

Vojislava Crnjanski Spasojević

18. 12. 2023. u 19:03

U NOćI između 18 i 19. decembra 1991. godine, pripadnici 108. i 121. brigade Zbora narodne garde (ZNG) i specijalci iz grupe "Svileni", njih ukupno 363 vojnika, izvršili su pešadijski napad na srpsko selo Šagovina Mašićka kod Nove Gradiške, smešteno na južnim obroncima Psunja.

НИКОЉДАНСКИ ПОКОЉ КОД НОВЕ ГРАДИШКЕ БЕЗ КАЗНЕ: У акцији зенги пре 32 године убијено 55 Срба, за Хрвате овај злочин - херојска битка!

Foto: Printskrin

Selo je branilo ukupno stotinak pripadnika TO iz ovoga i susednih srpskih sela i dobrovoljaca iz Srbije, saopštava Informaciono-dokumentacioni centar Veritas.

U toku borbe za "prokletu utvrdu", kako su Hrvati, zbog njenog izuzetnog geostrateškog položaja zvali Šagovinu Mašićku, "zenge" su u toku dana, dok su meštani slavili Svetog Nikolu, ovladali celim mestom, kada su, prema srpskim izvorima, likvidirali najmanje 55 ljudi, među kojima 31 civila i pripadnika TO iz ovog sela, dok ih je nekoliko desetina prošlo višemesečnu torturu u hrvatskim kazamatima.

Prema svedočenjima preživelih logoraša, "zenge" su pred sobom redom palili kuće i ubijali i civile i branioce posle odbacivanja oružja i predaje. Prema hrvatskim izvorima, akciju je isplanirao brigadir Josip Mikšić, tadašnji komadant 121. brigade, a napadom komandovao pukovnik Ante Šolić, tadašnji komadant Samostalne interventne satnije (čete) pri 121. brigadi. Među ubicama civila i zarobljenika, preživeli meštani prepoznali su Zdravka Paritana, Stevana Kulića, obojica iz Cerničke Šagovine, i Ivana Klepića iz Nove Gradiške.

Po nalogu hrvatske vojske, u Šagovini Mašićkoj je pokopano 28 ubijenih Srba, većina pod imenom, a skupljali su ih i sahranjivali njihovi rođaci, među kojima i Cvetanka Milosavljević, koja je morala da sahrani dva sina - Tihomira (20) i Dragana (23). Sa ove lokacije je u pojedinačnim ekshumacijama do 2013. ekshumirano i predato srpskoj strani najmanje šest posmrtnih ostataka, uz objašnjenje da su "stradali u borbi". U oktobru 2013. sa ove lokacije ekshumirani su posmrtni ostaci 19 žrtava, od kojih je do sada 14 identifikovano. Za ostale žrtve još se ne zna ni mesto ukopa. Selo je kompletno opljačkano i spaljeno, izuzev Zadružnog doma u kome se nalazila hrvatska vojska sve do dolaska vojnika UN-a.

Foto:Wikipedia

Grb zengi

U Hrvatskoj se ova akcija kotira kao "jedna od prvih herojskih bitaka Domovinskog rata, u kojoj su četnici pretrpeli velike gubitke - oko stotinu mrtvih", dok su hrvatski gubici iznosili 13 poginulih i više desetina ranjenih. Iako su u ovoj akciji ubijani civili i zarobljenici, kategorije koje su u oružanim sukobima zaštićene Ženevskim konvencijama, iako su poznata imena osoba koje su isplanirale i izvele akciju, kao i neposredni počinioci ubistava, za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima, objašnjavaju u Veritasu.

U Šagovini Mašićkoj je po popisu stanovništva iz 1991. živelo 209 stanovnika od čega 189 Srba, 16 Hrvata i četiri Jugoslovena. Trideset godina kasnije, po popisu iz 2021, u ovom selu je popisano pet žitelja, dva muškarca i tri žene, bez oznake nacionalne pripadnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!