OD SUTRA DO APRILA ZIMSKE GUME: Podsećanje Agencije za bezbednost saobraćaja

Novosti online

31. 10. 2023. u 16:28

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja još jednom podseća vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima gume za zimsku upotrebu između 1. novembra i 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

ОД СУТРА ДО АПРИЛА ЗИМСКЕ ГУМЕ: Подсећање Агенције за безбедност саобраћаја

Foto: E.Grčić

Pneumatici za zimsku upotrebu su preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni. Na ovim temperaturama, gume za leto gube najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje. Njihov zaustavni put kod kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju pneumatici za zimu. Na zimskim gumama dubina gazećeg sloja (šara) mora da bude minimum četiri milimetra. Šare pneumatika za zimsku upotrebu su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga". Veća dubina kanala na šarama glavni je razlog zašto čak i najjeftiniji pneumatici za zimu imaju četiri puta bolje prijanjanje nego pneumatici za leto.

U periodu zamene, potrebno je zimske gume postaviti na sve točkove. Postavljanje samo na pogonsku osovinu može bitno uticati na upravljanje i stabilnost vozila.

Pneumatike starije od pet godina je potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, a najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obratno.

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata za sneg.

Klizav kolovoz zbog vremenskih prilika u januaru, novembru i decembru prošle godine prouzrokovao je devet smrtnih ishoda i skoro 250 povreda u saobraćajnim nezgodama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)