NASILNO RASPARČAVANJE SUDBINA ZAJEDNIČKE DRŽAVE: Neraspetljane političke niti u Jugoslaviji pred Drugi svetski rat i posle njega

V. N.

03. 10. 2023. u 09:58

* Po sovjetskom modelu da Ukrajina i Belorusija imaju svoje posebne centralne komitete u Moskvi u junu 1936, grupa komunističkih prvaka je usvojila stanovište da se osamostale komunističke partije Hrvatske i Slovenije.

НАСИЛНО РАСПАРЧАВАЊЕ СУДБИНА ЗАЈЕДНИЧКЕ ДРЖАВЕ: Нераспетљане политичке нити у Југославији пред Други светски рат и после њега

Foto Dokumentacija „Novosti“ , Arhiv „Borbe“, Muzej Jugoslavije, Arhiv Jugoslavije i Vikipedija

* Sedam članova jugoslovenskog komunističkog vođstva je pripadalo masonskoj loži Concordia, sa sedištem u Londonu. Od njih su petorica bili iz najužeg rukovodstva: Josip Broz, Vladimir Bakarić, Edvard Kardelj, Josip Kopinič i Vlatko Velebit.

* U drugoj polovini tridesetih godina prošlog veka se u svim oblastima javnog života, podjednako u kulturi kao i u politici, osećao porast uloge komunizma u srpskom i jugoslovenskom društvu.

* U aprilskom ratu kada je napadnuta Jugoslavija dezertiranje Hrvata iz vojske je bilo opšte. Postoje podaci da su 53 katolička sveštenika, čija se imena znaju, predvodili   napade na kraljevsku vojsku. Većina hrvatskog naroda je išla za svojom crkvom.

* Bez nemačkog vojnog udara, nasilnog rasparčavanja i ogromnog uticaja Katoličke crkve, jugoslovenska država sama od sebe ne bi nestala. U traženju rešenja za opstanak, unitarna država bi postala federativna.

* Komunisti su počeli da izgrađuju Jugoslaviju kao socijalističku, federativnu državu, na onim teritorijalnim tekovinama koje je uspostavila ranija vekovna tradicija i ujedinjenje 1918. Vreme će pokazati da jedan deo užeg kruga rukovodilaca oko maršala Tita nije zaista računao da će ta država uvek ostati takva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)