AKADEMIJA ŽELI MLAĐE ČLANOVE: Predsednik SANU Zoran Knežević najavio novi izborni ciklus u ovoj instituciji

Lj. Begenišić

12. 09. 2023. u 15:20

SRPSKA akademija nuka i umetnosti počinje pripreme za izbor novih redovnih, dopisnih i inostranih članova, koji će biti birani na izbornoj skupštini u novembru naredne godine.

АКАДЕМИЈА ЖЕЛИ МЛАЂЕ ЧЛАНОВЕ: Председник САНУ Зоран Кнежевић најавио нови изборни циклус у овој институцији

fot: Z.Jovanović

Predsednik akademije Zoran Knežević rekao je juče da će već početkom oktobra biti održana skupština na kojoj će se raspravljati o izmenama statuta, a tokom jeseni biće obavljene i druge proceduralne stvari.

Akademik Knežević je istakao kako u akademiji očekuju da naredni izbori za članstvo reše četiri problema.

- Jedan problem je mali broj članova akademije, kojih ima 123 i mi smo najmanja akademija u regionu, jer imamo dva do tri akademika na 100.000 stanovnika, dok neke zemlje imaju i po sedam, osam članova na taj broj stanovnika - rekao je Knežević. - Krajnje je vreme da osnažimo SANU i da izaberemo mlađe ljude kako bismo dobili potencijal koji nam je potreban.

Inače, prosečna starost akademika je 73 godine, a jedna četvrtina članstva je mlađa od 65 godina.

Kao drugi problem, Knežević je naveo neravnotežu u broju članova po odeljenjima, pa tako su ona koja pripadaju egzaktnim prirodnim naukama brojnija od odeljenja koja predstavljaju humanističke nauke, pa ova prva čine 69 do 70 odsto članstva.

Knežević je ukazao i da odeljenje društvenih nauka ima veoma mali broj članova što mora da se promeni. A, takođe, je izrazio nadu da će na narednim izborima, akademija dobiti više žena, jer je broj pripadnica lepšeg pola veoma mali, za šta nema ni razloga ni objašnjenja.

Aktivnosti akademije do kraja godine.

- U dve naše galerije biće održano sedam izložbi, brojni okrugli stolovi, tribine i predavlja, a organizovaćemo 24 skupa, a među njima biće i skup posvećen veštačkoj inteligenciji pošto to nije samo naučno nego i etičko pitanje. O tome će biti organizovan ciklus od osam predavanja - nabarajao je akademik Knežević. - Ovo pokazuje da je SANU tačka u kojoj se prelamaju naučni i intelektualni događaji.

Izbori za članstvo u SANU, inače, održavaju se svake tri godine, poslednji su bili 2021, kada je izabrano 12 redovnih, 13 dopisnih i pet inostranih članova. Tada je bilo ukupno 54 kandidata, od čega 13 kandidata za redovne, 36 za dopisne, kao i pet kandidata za inostrane članove.

Prema Statutu SANU predloge za izbor redovnih i dopisnih članova mogu podnositi: odeljenja za kandidate iz oblasti kojima se odeljenje bavi, ogranci SANU za kandidate iz svih oblasti, tri člana SANU za kandidate iz oblasti kojima se predlagači bave, odbor SANU koji čine najmanje tri člana SANU iz oblasti kojima se bavi predloženi kandidat. Kandidate za buduće akademike mogu predlagati i institucije van akademije. I to: senati univerziteta za oblasti nauka koje se neguju na datom univerzitetu, izborna i nastavno-naučna veća fakulteta i visokih vojnih škola za oblasti nauka kojima se bave, izborna i nastavno-umetnička veća umetničkih fakulteta i akademija, naučna veća instituta za naučnoistraživačku delatnost kojom se bave i najviši organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika. Kada je reč o inostranim članovima, njih predlažu u odeljenja, ogranaci SANU ili Predsedništvo SANU.

Inače, izbori za predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara održavaju se svake četiri godine, a sadašnje rukovodstvo izabrano je lane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!