VELIKI NAŠ DRAGOŠ KALAJIĆ: Vukašinović povodom 18. godišnjice smrti jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. veka

J. S.

07. 09. 2023. u 12:40

POVODOM osamnaeste godišnjice od smrti slikara, novinara, pisca, jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. veka Dragoša Kalajića,novinar i publicista Milorad Vukašinović priredio je predavanje o ličnosti i delu mislioca koji je imao nesporan uticaj na našoj društvenoj sceni tokom nekoliko decenija.

ВЕЛИКИ НАШ ДРАГОШ КАЛАЈИЋ: Вукашиновић поводом 18. годишњице смрти једног од најзначајнијих српских интелектуалаца друге половине 20. века

KCNS

Vukašinović primećuje da je u godinama nakon Kalajićeve prerane smrti izostala sveobuhvatna analiza njegovog stvaralaštva, koja je prvenstveno posledica dominantnog ideološkog diskursa u već odavno kolonizovanoj srpskoj kulturi.

Govoreći o Kalajićevim promišljanjima i predviđanjima događaja u novijoj istoriji, te posledicama koje bi mogle i koje su zaista i usledile jer smo na koncu svedočili tektonskim promenama na istorijskoj pozornici, Vukašinović je apostrofirao Kalajićevu zbirku eseja „Izdana Evropa" (1994), izdvojivši tri najupečatljivija teksta.

To su : esej o rušenju rumunskog predsednika Čaušeskua koji je sa suprugom Elenom brutalno streljan, esej pod naslovom „Alal vera Sadame" posvećen Sadamu Huseinu i razotkrivanju pravih uzroka takozvane Prve pustinjske oluje, te esej posvećen analizi procesa unutar Rimokatoličke crkve, što je tema od posebnog značaja za naše društvo zbog evidentne umešanosti papske države u raspad SFRJ.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Naš Dragoš Kalajić" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave