JOŠ ŽIVE NAŠE PODELE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Istoričar Milovan Balaban o stradanjima srpskog naroda kroz istoriju (VIDEO)

J. S.

21. 06. 2023. u 16:31

MI i danas, posle 80 godina, živimo jedan geopolitički konstrukt čiji su temelji postavljeni u Drugom svetskom ratu, a živimo i ono što je po nas još nepovoljnije, a to su podele koje su zahvatile srpski narod u tom periodu. One, nisu zaceljene i danas su začuđujuće aktuelne.– rekao je istoričar Milovan Balaban na predavanju u Kulturnom centru Novog Sada.

ЈОШ ЖИВЕ НАШЕ ПОДЕЛЕ ИЗ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Историчар Милован Балабан о страдањима српског народа кроз историју (ВИДЕО)

KCNS

Tokom rehabilitacije ljudi koji su za vreme komunizma proglašeni izdajicama,navodi dalje autor, izašlo je na videlo postojanje određenih snaga koje i dalje žive u tom, sada prepakovanom narativu i ne daju da se istorija koja je tada postojala sagleda na jedan pravilniji način – koji bi svima nama bio od koristi u funkciji prevazilaženja podela. Podele se podstiču jer su globalnim strukturama potrebne da bi mogle arbitrirati u skladu sa svojim interesima. Balaban navodi da je važno na pravi način rasvetliti Drugi svetski rat i sagledati atmosferu stvorenu okupacijom 1941. godine.

Stvaranjem Jugoslavije ušli smo u ambijent koji nije naklonjen srpskom narodu i koji je civilizacijski i duhovno potpuno drugačiji. Sveti Sava je na Saboru u Žiči napravio zavet sa srpskom gospodom, i svetovnom i duhovnom, koji je na Kosovu potvrđen u krvi. To je, kako Balaban ističe, „deo radosne vesti Isusa Hrista“, koja govori o nečemu što postoji i izvan ovozemaljskog, „što je srpskom narodu ostalo kao cilj“. Ulaskom u Jugoslaviju, narod se našao u civilizacijskim krugovima koji su imali drugačije ambicije i zacrtane puteve, te je dolazilo do konflikta. Samo državno pitanje iziskivalo je velike napore u objedinjavanju čitavog srpskog naroda i ulazilo u proces interesa velikih sila.

Ta Jugoslavija bila je, kako je vladika Nikolaj govorio, „prkos Svetom Savi“, škola bez poštenja – napuštanje jednog narativa kada se srpske već dezorijentisane elite nisu snašle i počele da se zalažu za jugoslovensku priču, dok su ostali narodi Jugoslaviju shvatili kao tranzitnu i borili se za svoju državu.

Predavanje Milovana Balabana „Stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu” može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)