DA LI RAZMIŠLJATE O KUPOVINI STANA? Otkrivamo za vas – kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina

Novosti onlajn

12. 05. 2023. u 10:00

KUPOVINA stana ili kuće i trajno rešavanje stambenog pitanja jedna je od najvažnijih životnih odluka. Bez obzira na to da li tražite idealno mesto za svoju porodicu ili želite da uložite novac u nekretninu, lokacija više nije jedini presudni faktor o kojem se razmišlja prilikom odabira nekretnine.

ДА ЛИ РАЗМИШЉАТЕ О КУПОВИНИ СТАНА? Откривамо за вас – какво је тренутно стање на тржишту некретнина

Foto: Promo

Pored lokacije i cene, kupci sve više obraćaju pažnju i na sadržaje – dostupnost vrtića i škole, blizina prodavnica i šoping molova, restorana i kafića, kao i bogat sadržaj za sport i rekreaciju koje moderni stambeni kompleksi nude. Kupci danas biraju okruženje sa dodatnim sadržajima koji odgovaraju navikama i potrebama modernog života.

Na šta kupci najviše obraćaju pažnju?

Uz lokaciju, sledeći važni parametri za odabir novog životnog prostora su spratnost, uslovi otplate i funkcionalnost stana, dok je kod kupaca sa manjom kupovnom moći dominantan faktor cena. Miljan Krvavac iz agencije za nekretnine Property Broker ističe da cene kvadrata u prestonici variraju u zavisnosti od više različitih faktora. 

Lokacija je presudna za formiranje cene

– Prosečne cene trenutno su oko 2.500 evra po kvadratu za širi centar grada, a u centru grada i na Novom Beogradu se kreću od 3.500 do 4.500 evra po kvadratu za novogradnju. Starogradnja je po kvadratu jeftinija za 10 do 20 odsto, navodi Krvavac. 

Beograd na vodi ubedljivo najpopularnija lokacija u prestonici

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, više od polovine kupaca novogradnje u Beogradu odlučuje se za stan u Beogradu na vodi. Krvavac ističe da se nekoliko najluksuznijih zgrada u ovom delu Evrope nalazi u ovom kvartu i u njima cene jesu najviše, jer su na samoj obali reke i imaju ekskluzivne sadržaje poput spa centra, teretane i bazena.  Međutim, za sada, to je samo par zgrada u čitavom naselju. 

– Sve ostale zgrade u tom kompleksu, a ima ih nekoliko desetina, imaju cene kao i prosečne novogradnje na boljim lokacijama u gradu. Beograd na vodi, osim nekoliko zgrada uz reku, u proseku je jeftiniji od skoro svih novogradnji u užem gradskom jezgru, pa ovde možete kupiti stan po ceni već od 3.200 evra po kvadratu, plus PDV.

Sve zgrade Beograda na vodi imaju recepciju sa obezbeđenjem

Bogati sadržaji koje ovaj moderan stambeni kompleks nudi – recepcije i obezbeđenje u svakoj zgradi, podzemne garaže za stanare, prodavnice, kafići, restorani, parkovi i igrališta za decu, spa i rekreativni sadržaji, fantastična promenada pokraj reke – važni su razlozi zbog kojih se porodice koje rešavaju svoje stambeno pitanje sve češće odlučuju za Beograd na vodi. Krvavac dodaje da za kupovinu stana u ovom kvartu na raspolaganju imate i mogućnost otplate u sedam rata koje prate faze izgradnje i to sa 0% kamate.

Stara ili nova gradnja – šta je isplativije?

Prilikom odlučivanja o kupovini nekretnine uvek postoji otvoreno pitanje da li je isplativija kupovina novogradnje ili pak starih stanova koje je potrebno preurediti. 

Novogradnja vremenom dobija na vrednosti

– Novogradnja je isplativija, dobija više na vrednosti, posebno u periodu između početne i završne faze gradnje. Tada kupac može ostvariti profit preko 20 odsto samo na razlici cene u različitim stadijumima gradnje. Novogradnja će imati i duži rok eksploatacije i mnogo manje ulaganja u renoviranje u narednih 20 godina – navodi Miljan Krvavac, iz agencije za nekretnine Property Broker

Pad ili dalji rast cena – šta nam donosi naredni period

Pad cena nekretnina na tržištu u našoj zemlji trenutno nije očekivan. Štaviše, stručnjaci za neke nekretnine očekuju i blaži rast cena. 

– Blagi rast cena možemo očekivati kada je u pitanju novogradnja na boljim lokacijama i kvalitetna starogradnja u užem gradskom jezgru. Očekujem stagnaciju cena starogradnje u širem centru i na periferiji, jer su trenutno na nivou cena novogradnje, što nije trajno održivo, jer u stariju nekretninu morate uložiti dodatna sredstva da biste je modernizovali – zaključuje Krvavac.

Ulaganje u nekretninu – uvek dobro i isplativo

Nekretnine u Srbiji oduvek su bile najsigurnija investicija.

– To se naročito pokazalo u poslednjih 30 godina. Razloga je više. U više navrata je dolazilo do kraha finansijskog sistema. Devalvacija, inflacija, piramidalne štednje su poljuljali poverenje u bankarski sektor. Kamate na štednju u bankama trenutno su niske, niže od inflacije. Mi nemamo masovno prihvaćeno i razvijeno berzansko poslovanje i ulaganja na berzi su kod nas često izjednačena sa pojmom rizika, pa su velika nepoznanica za najširi sloj populacije.

Miljan Krvavac, Property Broker

Ulaganje u nekretninu je ljudima čuvalo novac i donosilo zaradu uvek – nekad veću, nekad manju, ali stabilnu i dugoročnu. Tako je i danas. Prinos nekretnine može biti 6–8 odsto godišnje, a u nekim slučajevima i više. Proces rentiranja i ostvarivanja profita je jednostavan i predvidljiv, a uz angažovanje profesionalne agencije za nekretnine je i maksimalno olakšan – ističe Krvavac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)