POVEZAĆE SEDAM GRADOVA I OPŠTINA: Evo zašto se Moravskom koridoru sanjalo decenijama, obećavali su ga mnogi, a danas se otvara (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

29. 04. 2023. u 10:11

DECENIJAMA su stanovnici „srca Srbije“ u Rasinskom,Raškom i Moravičkog okruga, od Kruševca do Čačka čekali da se ispune obećanja političara o otvaranju Moravskog koridora, koji će povezati čak sedam gradova i opština.

ПОВЕЗАЋЕ СЕДАМ ГРАДОВА И ОПШТИНА: Ево зашто се Моравском коридору сањало деценијама, обећавали су га многи, а данас се отвара (ФОТО/ВИДЕО)

S.Babović

San o spajanju Koridora 10 i Koridora 11,kao i pola miliona ljudi, koliko ih živi u ovom gusto naseljenom delu zemlje,gde posluje i više od 21.000 malih i srednjih preduzeća, sanjao se dugo.

Decembra 2019.godine počeli su prvi radovi.Iako u potpuno otežanim uslovima epidemije virusa korona,neimari američko-turskog konzorcijuma Behtel-Enka bili su na terenu. Radilo se neprestano na gradnji prve deonice.

-Moravski koridor donosi najmoderniju tehnologiju i biće najširi autoput od 30 metara-poručio je na početku gradnje predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da putevi sa sobom donese i investicije.

Koridor ukupne dužine od 112,3 kilometra ima tri deonice:Pojate-Kruševac (27,83km), Kruševac-Adrani (53,88km), Adrani-Preljina (30,66 km).Spaja „srce Srbije“: Rasinski, Raški i Moravički okrug. Povezaće sedam gradova i opština(Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak), kao i Koridor 10 na istoku sa Koridorom 11 na zapadu.

Zacrtana je izgradnja 135 objekata (78 mostova, 24 nadvožnjaka, 12 podvožnjaka, 30-ak propusta). 

Koliko je projekat izgradnje koridora bio složen ukazuje i samo jedan podatak,koji se tiče prve deonice. Više od 2.500 rešenja o eksproprijaciji zemljišta izdato je samo na teritoriji Kruševca, što je omogućilo da se sa gradnjom auto-puta krene upravo od ovog grada.

-Pored velikog značaja koje put ima za ekonomski razvoj Kruševca,bićemo bliži turistima i onima, koji bi da posete Kruševac i vide kako grad napreduje.poručuje gradonačelnica Jasmina Palurović.-Koridor željno iščekuju i strane i domaće firme koje posluju na našoj teritoriji.

Trenutno je na izgradnji Moravskog koridora angažovano je čak 3.600 radnika,1.300 jedinica mehanizacije i više od 200 transportnih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (355)

SVE SE ČINI KAKO BI SE ŠTO PRE LOKALIZOVAO POŽAR: Ministarka Vujović obišla deponiju Duboko kod Užica na kojoj plamen bukti od petka (FOTO