VELIKO POJAČANJE ZA VOJSKU SRBIJE: Naša armija dobija još 200 teških vozila tokom 2023. i 2024. godine

Novosti online

20. 02. 2023. u 11:06

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić poručio je danas da će država obezbediti dodatna ulaganja u razvoj odbrambene industrije i jačanje Vojske Srbije i najavio da će država 2023. i 2024. kupiti 200 teških vozila i oruđa domaće industrije za našu vojsku.

ВЕЛИКО ПОЈАЧАЊЕ ЗА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Наша армија добија још 200 тешких возила током 2023. и 2024. године

Foto: Minstarstvo odbrane

Vučić je tokom obilaska Međunarodnog sajama naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE, rekao da će od ukupno 200 vozila za našu vojsku biti 109 malih miloša, 39 lazara, 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 gvozdika, 60 alasa...

- To će sve da košta oko 300 miliona evra, i to u našim fabrikama, što je kada bismo kupovali ovde bilo 600 miliona evra. A onda ćemo dodatno da damo još 100 miliona evra za našu industriju da bismo pomogli oporavak, inovacije i uvođenje modernih tehnologija i robota u vojsku - rekao je Vučić.

Kazao je da će dodatni novac biti uložen u preduzeća kao što su Krušik, Sloboda, Zastava tervo, Petoletku, fabriku u Lučanima i druga.

Printscreen

- Videćemo šta ćemo sa FAP-om, da li i oni mogu da se uključe, zatim sa Teleoptikom - naveo je Vučić. Kazao je da i dalje imamo malu proizvodnju PASARS-a. "Potrebne su nam veće serije. Svi su zainteresovani i za "mali miloš", i žele da bude još manji i za integraciju sa drugim oružjem na platformi "mali miloš". Šeik Muhamed je tražio od nas da ide uz eskalatore, i to radimo sad te vrste promene. Jutros sam razgovarao sa bivšom ministarkom Anđelkom Atanasković, ona vodi Petoletku, koja radi za to hidrauliku i "malog miloša" - da uložimo dodatni novac, kao i u Zastava tervo - rekao je Vučić novinarima tokom obilaska sajma.

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara je domaćini 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" i sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe "NAVDEX 2023", koji se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana, predsednika UAE.

"IDEX 2023" i "NAVDEX 2023" su najveći događaji te vrste u svetu, u okviru kojih se prikazuju najnovije inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane, kao i najnovije tehnologije i oprema koji su razvili odbrambeni sektori širom sveta.

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati su predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora. Učestvuje 1.350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 startap kompanije iz 25 zemalja.

Događaju prisustvuje 350 visokih delegacija iz celog sveta, kao i mnogobrojni lideri, zvaničnici iz međunarodnih odbrambenih i bezbednosnih kompanija i stručnjaci iz celog sveta.

BONUS VIDEO: Brzi voz u Subotici krajem iduće godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (230)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna