VANTELESNA O TROŠKU DRŽAVE: Povećane šanse za 400.000 parova

B. Radivojević

15. 07. 2022. u 12:20 >> 12:20

STAROSNA granica za vantelesnu oplodnju (VTO) o trošku države pomerena je sa 43 na 45 godina.

ВАНТЕЛЕСНА О ТРОШКУ ДРЖАВЕ: Повећане шансе за 400.000 парова

U Srbiji se godišnje na uput uradi više od 6.000 postupaka vantelesne oplodnje, Foto B. Puzović

Time su mnogi od 400.000 parova, koliko ih se prema procenama stručnjaka, bori za potomstvo u Srbiji, dobili novu mogućnost da postanu roditelji, uprkos godinama kada su šanse za začeće - i prirodnim i biomedicinski potpomognutim metodama - značajno umanjene.

Vest koju su parovi čekali još od proleća, kada je najavljeno da će biti produžen rok za VTO, prvo je preksinoć saopštio predsednik Aleksandar Vučić, a juče je i Vlada Srbije usvojila odluku o pomeranju starosne granice za žene koje o trošku osiguranja idu na VTO.

Najavljujući izmene u postupku vantelesne oplodnje predsednik Vučić rekao je da je to za Srbiju prioritetno pitanje:

- To državu košta oko 260.000 dinara po jednom pokušaju. To je mnogo miliona evra na godišnjem nivou, ali doneli smo ovu odluku, jer je to istinski važno - rekao je predsednik.

SA UPUTOM KOD 13 PRIVATNIKA

ZNAČAJNO su poslednjih godina prošireni i kapaciteti za biomedicinski potpomognutu oplodnju koju su, kada je uključena u prava iz obaveznog osiguranja, radile samo tri državne klinike. Sada u mreži zdravstvenih ustanova imamo šest centara za VTO, a postupci koje država plaća i kod privatnika, ugovoreni su za ovu godinu i sa 13 ordinacija i klinika u privatnom vlasništvu.

U poslednje dve godine značajno su proširena prava osiguranika u ovoj oblasti medicine: parovi su dobili mogućnost neograničenog broja pokušaja VTO, u program su prvi put uključeni i muškarci sa problemom azospermije, odobrene su vantelesne i za parove koji već imaju dete, omogućeno je zamrzavanje embriona, takođe o trošku države. Radi se i na tome da se iz inostranstva obezbede reproduktivne ćelije iz donorskih banki, jer u našoj nema davalaca.

Takav trend, prema rečima dr Sanje Radojević Škodrić, direktora RFZO, u skladu je sa demografskom politikom koju vodi državni vrh. Najnovija odluka o pomeranju starosne granice do navršenih 45 godina žene, u skladu je sa tim opredeljenjem.

Foto: Fejsbuk/ Petar Petković

- Po obimu prava mi smo sada prva zemlja u Evropi, a samo neka od njih su neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje za prvo dete i povećan broj za drugo dete. Dodatno, tu je i neograničen broj zamrzavanja embriona kako za prvo tako i za drugo dete - rekla je Radojević Škodrić.

Time Srbija sa inače lošom demografijom, i prosečnom starošću stanovnika iznad 43 godine, pokušava da ublaži posledice steriliteta, koji je u čitavom svetu sve učestaliji problem. U evropskim zemljama, u proseku, radi se 1.058 procedura biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) godišnje na milion stanovnika, a kod nas se iz godine u godinu povećava broj parova kojima država finansira pokušaje da na ovaj način postanu roditelji.

Korona je u jednom trenutku u celom svetu, pa i kod nas, usporila, pa i privremeno zaustavila, ove procedure, ali se, uprkos tome, u Srbiji "na uput" godišnje uradi i više od 6.000 postupaka BMPO. Za mnoge parove ta mogućnost, sa prosečnom uspešnošću od 30 odsto, bila bi unapred izgubljena bitka bez pomoći države, jer po cenovniku ovi postupci koštaju između pet i šest hiljada evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a