RODNA kuća jednog od najtalentovanijih srpskih pesnika Vladislava Petkovića Disa, koja se nalazi u čačanskom selu Zablaće, predstavlja pravo ruglo ovog mesta, ali i veliku sramotu svih nadležnih institucija u državi.

ZB

17.06.2022. 19:45

Кратка памет код србља. Зато сваких 20-30 година понављамо историју погубну по нас. Наша брука,примитивизам и простаклук. Не би ме изненадило да реновирају кућу и ту организују парове.

Karlo Veliki

18.06.2022. 01:24

Nikad necu shvatiti svoj narod...Primera radi drzava izdvaja ogromne kolicine novca da bi se istrazivala zaostavstina rimskog nasledja, a malo ili skoro nista za istoriju Srba na ovim krajevima...Vec sada necemo moci da dokazemo kada smo dosli na Balkan i sta je srpsko a sta oteto od drugih....Pre skoro 40 godina saznao sam da se u selu Rovine kod Ivanjice nalazi mesto koje je narod stotinama godina obelezavao kao grob Kraljevica Marka..Pokusao sam da animiram ljude iz tih oblasti, aliiii. Covek od koga sam to saznao je ozbiljna osoba, inzenjer koji je radio u institutu, sada 80 i kusur godina, zna mnogo detalja koji upucuju na istinu...Istrazujuci temu stigao sam do Rumunije gde je na Rovinama Marko stradao, ali i utvrdio da su Srbi sa bekstvom nosili sa sobom i imena svojih bivsih mesta i dr... Nasi arheolozi i istoricari doktoriraju iz 6-7 kjniga posleratnih iz kojih izvlace zakljucke naucne, a na stvarnu istinu pada sve vise prasine...Zato ne cudi sudbina DIS-ove kuce..Ipak smo mi mali narod...