MALA DISOVA KUĆA NAŠA VELIKA BRUKA: Rodni dom čuvenog srpskog pesnika u selu Zablaće kod Čačka propada i preti mu potpuno urušavanje

V. ILIĆ

17. 06. 2022. u 10:18

RODNA kuća jednog od najtalentovanijih srpskih pesnika Vladislava Petkovića Disa, koja se nalazi u čačanskom selu Zablaće, predstavlja pravo ruglo ovog mesta, ali i veliku sramotu svih nadležnih institucija u državi.

МАЛА ДИСОВА КУЋА НАША ВЕЛИКА БРУКА: Родни дом чувеног српског песника у селу Заблаће код Чачка пропада и прети му потпуно урушавање

Ostaci piščeve rodne kuće, Foto V. Ilić

Iako je odlukom Vlade Srbije iz 2019. godine ona proglašena znamenitim mestom kao istorijski objekat, na kom su utvrđene mere zaštite, kuća autora pesama "Možda spava", "Tamnica" i "Nirvana", gotovo je potpuno urušena i svakog časa preti da se potpuno sruši.

Kuća je u centru Zablaća. Njegova porodica, koja je bila mnogočlana, živela je povremeno u ovom domu, a ponekad i u Čačku. Pesnikova rodna kuća jedno vreme bila je i mehana, pa ju je njegov otac Dimitrije prodao 1895. godine. Naslednici i danas koriste jedan deo kuće, dok je ostatak od oko 40 kvadrata potpuna ruina.

Vladislav Petković Dis, Foto Vikipedija

Prva mera koja je doneta je rekonstrukcija zgrade na osnovu rezultata arhitektonskih istraživanja i analogija sa drugim objektima istog tipa, ali, nažalost, od mrtvog slova na papiru situacija se nije pomerila. Problem koji se isprečio pred svima onima koji su želeli da Disovu kuću rekonstruišu jesu imovinsko-pravni odnosi, jer pravo na jedan deo kuće polaže čak devet naslednika čuvenog pesnika. Ceo postupak, kako nezvanično saznajemo, čačanska Gradska uprava predala je pravobranilaštvu, postupak je u toku i čekaju se rezultati. Naslednicima je Grad nudio da se dogovore o otkupu kuće, ali do dogovora, nažalost, nije došlo.

- Grad Čačak je budžetom predvideo sredstva za izradu Detaljnog urbanističkog plana na području gde se nalazi rodna kuća Vladislava Petkovića Disa, sa namerom da se pristupi rešavanju imovinsko-pravnih odnosa naslednika. Posle utvrđivanja zakonskog zastupnika, Grad će moći da započne sa obnovom ovog objekta. Svima nam je želja da obnovimo rodnu kuću najvećeg pesnika srpske moderne, ali je, nažalost, nemoguće da započnemo sa radovima dok se ne urede međusobni odnosi naslednika - rekao je za "Novosti" Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Čelnici čačanske biblioteke, koja nosi ime znamenitog pesnika, i koja je organizator čuvene pesničke manifestacije "Disovo proleće" (traje od 1964. godine), nisu želeli da komentarišu ceo slučaj, napominjući da "to što se ova ustanova zove po Disu nema nikakve veze sa njegovom rodnom kućom".

- Ne dajem nikakve izjave koje se tiču Disove kuće. Ona je privatno vlasništvo i u toku je sudski postupak - kratko nam je rekao Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis".

Milun Todorović, Foto D. Milovanović

Meštani Zablaća Disovu kuću nazivaju ne po imenu pesnika, već "kuća strave". Sa urušenim krovom i pun glodara, ovaj objekat uistinu se tako i može nazvati.

- Pokretali smo inicijativu da se tu napravi spomen-soba posvećena Disu, da se uredi ceo kompleks. Bilo bi to lepo za naš kraj, ali i za učenike, koji bi ovde mogli da dolaze na ekskurzije. Nudili su se i mnogobrojni privrednici i poljoprivrednici iz ovog kraja da ulože svoj novac da se kuća renovira, ali sve je bilo bezuspešno - kazali su nam žitelji Disovog rodnog sela Zablaće nadomak Čačka.

HANDKE

DIREKTOR čačanske Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" Bogdan Trifunović nije želeo ni da nam potvrdi priču da je pre tri godine prilikom posete Čačku, nobelovac Peter Handke izrazio želju da obiđe Disovu rodnu kuću, ali da mu je, zbog sramote, rečeno da je "kuća daleko, te da ne mogu da mu ispune želju".

POČIVA U "PLAVOJ GROBNICI"

VLADISLAV Petković Dis je rođen 1880. godine. Radio je kao učitelj i carinski službenik, kasnije je bio i izveštač sa fronta u balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a potom transportovan u Francusku, gde je napisao svoju poslednju zbirku pesama "Nedovršene pesme". Pri povratku u Grčku brod na kom je plovio presrela je i potopila nemačka podmornica kod Krfa, 30. maja 1917. godine. Knjigu "Utopljene duše" objavio je 1911, a zbirku poezije "Mi čekamo cara" napisao je dve godine kasnije. Najpoznatije i umetnički najvrednije pesme Vladislava Petkovića Disa su "Tamnica", "Možda spava" i "Nirvana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere