TRADICIONALNA VEČERA U BELOM DVORU: Patrijarh i Sveti Arhijerejski Sabor gosti prestolonaslednika Aleksandra (FOTO)

Novosti online

20. 05. 2022. u 22:48

NJ.K.V. PRESTOLONASLEDNIK Aleksandar je još jednom, poštujući tradiciju koja je započeo po povratku Kraljevske porodice u zemlju, priredio tradicionalnu večeru u Belom Dvoru u čast redovnog prolećnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve.

ТРАДИЦИОНАЛНА ВЕЧЕРА У БЕЛОМ ДВОРУ: Патријарх и Свети Архијерејски Сабор гости престолонаследника Александра (ФОТО)

Foto: Beli Dvor

Večeri su prisustvovali NJegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Porfirije sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i Episkopima Srpske Pravoslavne Crkve, g. Ivica Dačić, Predsednik Narodne skupštine Srbije, dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Srbije i članovi Savetodavnih tela Krune.

„Veoma sam srećan što mogu da vas dočekam u domu moje porodice. Ovo tradicionalno okupljanje je primer zajedništva i saradnje za opšte dobro. Crkva i Kruna su uvek bile bliske i zajedno radile za dobro našeg naroda i naše zemlje, i to će nastaviti i u budućnosti. To su dve institucije koje zajedničkim snagama donose stabilnost Srbiji.

Premudrost naše crkve je stara vekovima. Ta mudrost nas je vodila kroz mnoge teškoće, učinila nas jačim i ujedinjenim. Veoma su me obradovale vesti da je ostvareno kanonsko jedinstvo sa crkvom u Makedoniji. Zajedničke molitve pravoslavne braće su uvek mnogo jače, one šire Božiju ljubav i reč.

Dok sam živeo u inostranstvu, dobro sam video koliko crkva znači našim ljudima, da bi očuvali tradiciju, jedinstvo i običaje. Verujem da će naša Crkva na čelu sa Patrijarhom Porfirijem nastaviti da vodi srpski narod na putu jedinstva i sloge.

Kao što je Gospod rekao svojim apostolima: Vi ste so zemlje! Vi ste svetlost sveta! Hvala vam na podršci koju pružate našem narodu, našoj zemlji i mojoj porodici. Neka Gospod blagoslovi vaš trud i usliši vaše molitve!“, rekao je NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

NJegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije zahvalio se na gostoprimstvu NJ.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru i poželeo mu sreću i blagostanje Kraljevskoj porodici, ističući da je to „prva porodica Srbije“. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara