UGOVOR O RADU PO MERI BROJA DECE: Na tržištu rada žene su i pored svih propisa i dalje višestruko diskriminisane

J. Ž. S.

03. 05. 2022. u 11:00

MAJKE i žene koje to žele da postanu su još uvek višestruko diskriminisane na tržištu rada, kako one koje su zaposlene kod poslodavca, tako i one koje samostalno obavljaju delatnost i pored primene Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o radu.

УГОВОР О РАДУ ПО МЕРИ БРОЈА ДЕЦЕ: На тржишту рада жене су и поред свих прописа и даље вишеструко дискриминисане

Foto: B.Grujić

U Udruženju "Mame su zakon" naglašavaju da se još uvek ženama na razgovoru za posao postavljaju pitanja koja ne bi smela - od toga da li jesu ili nisu u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, pa do toga da li planiraju decu i koliko, a od odgovora na ta pitanja im zavisi pre svega tip ugovora koji će sa poslodavcem sklopiti.

- I dalje se po povratku sa porodiljskog i odsustva radi nege deteta teže zapošljavaju, degradiraju na gora radna mesta sa nižom platom ili pak dobijaju otkaze. Tokom odsustva na njihova radna mesta došli su novi radnici, te je poslodavcima, jednostavnije da problem "viška" zaposlenih na taj način reše - kaže Tatjana Macura.

Ona naglašava da je potrebno da država smanji jaz između poslodavca i zaposlene smanji, a to će se najbolje premostiti paketom finansijskih olakšica na zarade onih koje se na posao vraćaju nakon porođaja.

- Ulaganjem u ovaj sistem podrške smanjio bi se broj nezaposlenih, podsticajna investicija bi se delom vratila u budžet kroz potrošnju, a one žene koje su već donele odluku da rode više dece bile bi ohrabrene da svoje želje ispune - ističe naša sagovornica.

ZAKONI

DA bi status majke koja samostalno obavlja posao bio izjednačen sa statusom porodilje koja ima ugovor o radu sa poslodavcem, potrebna je promena seta zakona - o finansijskoj podršci porodici sa decom, doprinosima na obavezno socijalno osiguranje, zdravstvenom osiguranju i radu. Neophodno je napisati i jedan novi - zakon o preduzetništvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri