"MAME SU ZAKON" PREDALE PETICIJU MINISTARSTVU ZA RAD: Više od 41.000 potpisa za izmene zakona

Novosti online

19. 10. 2021. u 13:22

PREDSTAVNICE Inicijative "Mame su zakon" predale su danas predloge izmena seta zakona, kao i više od 41.000 potpisa peticije "I preduzetnice su mame", čiji je cilj poboljšanje njihovog položaja.

МАМЕ СУ ЗАКОН ПРЕДАЛЕ ПЕТИЦИЈУ МИНИСТАРСТВУ ЗА РАД: Више од 41.000 потписа за измене закона

Foto: B.Grujić

One zahtevaju izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, o obaveznim doprinosima za socijalno osiguranje i Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, koji, navode, imaju diskriminatorski odnos prema ženama preduzetnicama.     

Preduzetnica Maša Đurić, koja je u sedmom mesecu trudnoće, kaže da je osnovni zahtev da se žene preduzetnice tretiraju kao ostale zaposlene žene i da imaju ista prava.

- Tražimo da budemo tretirane kao sve druge zaposlene, želimo da naši partneri preuzmu brigu o detetu dok se mi vraćamo svojim biznisima koje smo gradile - rekla je Đurić.          

 Neki od zahteva koje su predale Ministarstvu za rad su da preduzetnice mogu da prenesu odsustvo sa posla na svoje partnere i da država preuzme obavezu plaćanja obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje. Takođe, ako se odluče na to da imaju troje i više dece, da mogu da koriste odsustvo sa posla u trajanju od dve godine, pravo na minimalnu naknadu tokom prva tri meseca bebinog života koja ne može da bude manja od republičkog minimalca.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima