ZAKON JEDNAK ZA SVE MAME: Ustavni sud će odlučivati o uskraćenim pravima preduzetnica porodilja

J. Ž. S.

21. 04. 2022. u 10:16

UKOLIKO Ustavni sud Srbije prihvati inicijativu Udruženja "Mame su zakon", sve preduzetnice, kada se odluče za roditeljstvo, uskoro će imati ista prava kao i sve ostale dame. Na taj način biće izjednačene frizerke, kozmetičarke, advokatice, knjigovođe i sve žene koje su same sebi poslodavci sa onima koje rade za drugoga.

ЗАКОН ЈЕДНАК ЗА СВЕ МАМЕ: Уставни суд ће одлучивати о ускраћеним правима предузетница породиља

Foto N. Živanović

Nedavno je pokrenut postupak za ocenu ustavnosti člana 17. stav 4. Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, tačnije odredbe koja se odnosi na vreme trajanja odsustva sa posla nakon porođaja za žene preduzetnice, zaposlene na privremenim i povremenim ugovorima, o delu i autorskim ugovorima.

- Sve one, za razliku od žena koje imaju stalan posao, posle rođenja bebe koriste pravo na takozvane ostale naknade, dok sa druge strane, žene koje su potpisale ugovor o radu sa poslodavcem imaju pravo na naknade za porodiljsko odsustvo i negu deteta - kaže Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon". - Vreme trajanja tih ostalih naknada je 12 meseci bez obzira na red rođenja deteta, a obuhvata period od porođaja, pa do prve godine bebinog života.

Majke koje imaju ugovor o radu kada rode treće, četvrto i svako sledeće dete sa posla odsustvuju dve godine, što dovodi u diskrimintorski položaj one koje ne rade za gazdu, već za sebe.

- Ustavni sud Srbije pokrenuo je nedavno postupak da se ovaj vremenski okvir izmeni za izdvojene kategorije žena ukoliko se one odluče da rode više od dvoje dece. Ovakva izmena bi potencijalno inicirala i izmene Zakona o radu, koje svakako moraju uskoro da dođu na dnevni red - ističe naša sagovornica.

Na taj način došlo bi do usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, pri čemu bi se kao krajnji rezultat izjednačila pozicija zaposlenih van radnog odnosa, kao i onih koji samostalno obavljaju delatnost sa zaposlenima koji imaju ugovor o radu. Ovo je jedan od višegodišnjih zahteva ne samo Udruženja "Mame su zakon", već i mnogih drugih roditeljskih organizacija.

- Nadamo se da će Ustavni sud doneti odluku koja bi išla u korist i ovih porodilja - kaže Macura.

BEZ DOPRINOSA NA PORODILjSKOM

TRUDNICA preduzetnica za vreme privremene sprečenosti za rad usled bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom, ukoliko se odluči za nastavak poslovanja svoje preduzetničke radnje, dobiće samo 50 odsto naknade od države za trudničko bolovanje, a neće joj biti uplaćeni doprinosi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta. Još jedan problem je što ne mogu da prenesu na partnera pravo na porodiljsko odsustvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a