TESLU "NASLIKALA" OD ELEKTRONSKOG OTPADA: Umetnica Danica Maksimović stvorila prava mala remek-dela od odbačenih komponenti kompjutera

J. ĆOSIN

18. 01. 2022. u 11:22

STARIM računarskim komponentama, procesorima, kablovima, dotrajalim grafičkim karticama, polomljenim tastaturama, mlada umetnica iz Niša Danica Maksimović (29) dala je novu svrhu.

ТЕСЛУ НАСЛИКАЛА ОД ЕЛЕКТРОНСКОГ ОТПАДА: Уметница Даница Максимовић створила права мала ремек-дела од одбачених компоненти компјутера

Foto J. Ćosin, Privatna arhiva

Od ukupno 20 kilograma elektronskog otpada, ova mlada devojka napravila je "sliku" na kojoj je prikazana čitava istorija grada Niša.

"Oslikani" do najsitnijih detalja, uz pomoć komponenti, niška Tvrđava, Stevan Sinđelić, car Konstantin, tri pesnice, Ćele-kula i vila "Naisa" stali su u ovo delo dimenzija 120 sa 80 centimetara. Za ovo svojevrsno remek-delo, bilo je, kako kaže autorka, potrebno 120 dana konstantnog rada i truda, do najopipljivijih detalja, ali i ideje kako sliku napraviti trajnom.

- Najpre sam napravila skicu, zamisao, a potom počela da seckam i lepim sve što imam od komponenti. Sve sam izvukla na sto, mnogo toga iz starih računara, ali kako je bilo potrebno još, počela sam da prikupljam i sve ono što su moji prijatelji imali, a nisu upotrebljavali. Na kraju je trebalo smisliti kako da sve te komponente ostanu trajno tu, pa je rad finiširan epoksidnom smolom. To je nešto nalik staklu kada se osuši, a danas je vrlo popularan materijal - priča Danica za "Novosti".

Foto J. Ćosin, Privatna arhiva

Pojašnjava da je ideju da uradi ovo neobično umetničko delo dobila gledajući kako ljudi ne mare za ekologiju, a otpad bacaju gde stignu. NJen prvenac od elektronskog otpada koji je imala kod kuće, neka vrsta preteče ove "slike" sa motivima Niša, zapravo je bio lik Nikole Tesle.

- Nisam mogla tek tako da gledam kako komšije bacaju đubre čak i kroz prozor.

Razmišljala sam šta bih mogla da uradim po tom pitanju, za ovaj grad, za ovu zemlju, kako da otpad od starih aparata i računara recikliram i tako podignem svest o ekologiji. Izdvojila sam gomilu neke elektronike: kartice, komponente, ram memorije, sijalice, kablove. Probala da to iseckam, da napravim kao mozaik. Svidelo mi se to kao materijal, pa sam razmislila šta bih mogla da napravim. Tesla mi je bio inspiracija, kao najvažnija ličnost u istoriji čovečanstva, a Srbin je. Zato sam njega prvo "oslikala". Kada je rad bio gotov, svi su bili oduševljeni. Rad sam podelila na društvenim mrežama, počela sam da vodim stranicu, a onda me je jedna firma iz Niša koja se bavi programiranjem pozvala. NJima se mnogo dopao Tesla i poručili su da napravim isto samo sa motivima grada Niša - priča nam Danica.

Foto J. Ćosin, Privatna arhiva

Danas njena slika krasi zidove ove firme, a nada se da je to tek početak i da će od svoje profesije uskoro početi da zarađuje, budući da je već nekoliko godina na birou.

Otkrila nam je i da je sebi kao naredni zadatak dala da uradi portret najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

MASTER U VELIKOM TRNOVU

ANICA je rođena u Prištini, ali je rasla u Gračanici. U Niš se doselila da upiše srednju Umetničku školu. Potom je završila Fakultet umetnosti u gradu na Nišavi, a zatim i master studije u Velikom Trnovu, u Bugarskoj. Slikarstvom se bavi više od 10 godina, a oprobala se, kaže, u svim tehnikama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPOZORENJE RHMZ-A ZA NAREDNA DVA SATA: Pljuskovi sa grmljavinom u ovim delovima Srbije