POLOVINA NEĆE IZBEĆI VIRUS: Potvrđeno gotovo 13.000 novih inficiranih za dan, u petak zaseda Krizni štab

B.Radivojević

13. 01. 2022. u 05:50

KORONA je juče malo krenula u rikverc, ali teško da će to biti konstantna putanja, upozoravaju epidemiolozi.

ПОЛОВИНА НЕЋЕ ИЗБЕЋИ ВИРУС: Потврђено готово 13.000 нових инфицираних за дан, у петак заседа Кризни штаб

Osim u kovid-ambulantama, gužve i u privatnim laboratorijama, Foto D. Milovanović

Ako se projekcije prave prema iskustvu iz zemalja u koje je ranije ušao omikron, sigurno nam sledi dodatni porast broja inficiranih. Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler čak postavlja ogradu prema zvaničnim izveštajima: ubeđen je da je inficiranih više nego što se evidentira, jer veruje da mnogi sa blagim simptomima ne traže medicinsku pomoć, pa se i ne registruju kao oboleli. Šekler procenjuje da ćemo u ovom talasu dostići i do 30.000 pozitivnih na virus za jedan dan.

Juče je na koronu testirano 33.195 ljudi, od kojih je 12.877 dobilo pozitivan rezultat.

Preminulo je još 26 obolelih od kovida i sad smo, po zvaničnoj statistici, vrlo blizu 13.000 umrlih od početka epidemije.

Milanko Šekler, Foto Arhiva

U kovid-bolnicama je, iako virus divlja, još relativno mirno. Na lečenju je 2.311 obolelih, od kojih 85 na respiratorima. Zasad nije došlo do velikog opterećenja zdravstvenog sistema, a na dnevnom nivou se hospitalizuje između 1,5 do dva odsto inficiranih. U naletu prošlog talasa i do 30 odsto zaraženih moralo je u bolnicu.

- Vakcinisani sa dve doze imaju 70 odsto manje šanse da dospeju u bolnicu, a kod vakcinisanih sa tri doze taj procenat se penje na 90 odsto - rekao je Šekler.

Pred kovid-ambulantama su veliki redovi. U Beogradu dnevno bude više od 8.000 pregleda.

- Zabrinjava broj inficiranih među onima koji prvi put dolaze na pregled - kaže dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu. - Sve je to posledica omikrona koji se pet puta brže širi. S druge strane, usporili smo imunizaciju. Dva miliona i trista hiljada građana nije dobilo nijednu dozu, 980.000 koji su stekli uslov, treću dozu još nisu primili. To je 3.300.000 građana koji su na meti infekcije.

Foto Novosti

Iako su neke zemlje počele da daju i četvrtu buster dozu, Svetska zdravstvena organizacija izrazila je juče sumnju da bi toliko vakcina moglo da preoptereti imunitet.

Globalno se čini da, pred orkanskim naletom omikrona, strategija borbe protiv kovida postaje sve maglovitija. Mnoge zemlje pooštravaju mere, a da li će to biti slučaj i u Srbiji, u petak će odlučivati Krizni štab. Prema nezvaničnim informacijama iz ovog tela, može da se očekuje samo odluka da li će školski raspust biti produžen.

Takva mera bar malo bi mogla da uspori širenje virusa, ali su izgledi da se spreči preopterećivanje zdravstvenog sistema, i kod nas i globalno sve manji. Na to je juče upozorio i direktor SZO za Evropu Hans Kluge. On je rekao da je 26 evropskih zemalja prijavilo da više od jedan odsto njihovog stanovništva svake nedelje bude inficirano virusom korona.

Procene naučnika Univerziteta u Vašingtonu su da će polovina stanovništva Zapadne Evrope biti zaražena koronom u narednih šest do osam nedelja. Dr Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da i u Srbiji može da se očekuje isti scenario.

SVE VIŠE POTISKUJE DELTU

ZARAZNIJI omikron definitivno istiskuje prethodno dominantnu delta varijantu virusa.

SZO je saopštila da on globalno čini 59 odsto novih infekcija. Broj novih infekcija virusom korona u protekloj nedelji skočio je za oko 55 odsto, dok je broj umrlih ostao stabilan, saopštila je SZO u najnovijem nedeljnom izveštaju o pandemiji. Prošle nedelje je registrovano oko 15 miliona inficiranih virusom korona i više od 43.000 smrtnih slučajeva. U svim delovima sveta je porastao broj novozaraženih, osim u Africi, gde su zvaničnici zabeležili pad od 11 odsto. Broj novozaraženih u Evropi porastao je za 31 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a